Вижте как да повлияете на качеството на съня 18.01 | 09:43

Правилната температура е от изключително значение

От Боян Кърпачев

Може би знаете, че в името на добрия сън трябва да спите в тъмна и тиха стая, като преди това сте добре отпочинали физически и психически, но знаете ли при каква температура бихте постигнали най-качествената отмора?

"Правилната температура може в голяма степен да повлияе в положителна посока качеството на съня", казва д-р Кристофър Уинтър, директор на център по неврология във Вирджиния. Сънят на хората под 65 или над 75 години може лесно да бъде разбит заради неправилна температура. Най-добрият сън се постига при температура от 20 до 22 градуса по скалата на Целзий.

"Това е наистина оптималната температура за сън", добавя той. За повечето хора топлината пречи на съня в по-голяма степен от студа. Ето няколко практични съвета за това какво можете да направите, когато не можете да контролирате температурата, за да спите добре. Да се справите с топлината е по-трудно, отколкото със студа. Затова, ако спите в по-топло помещение, можете да си вземете хладен душ преди лягане или да пиете добре охладена вода. Друга вариант е да поставите охладена мокра кърпа на челото си. Топлината е склонна да напуска тялото през главата. Повечето хора имат подобна температура за комфортен съня.

Този температурен диапазон може да варира в рамките на няколко градуса за всеки човек. Въпреки това вашата идеална температура може да е твърде висока или твърде ниска за някой друг. Освен това предпочитаната температура за сън може да се промени с напредването на възрастта. Стареенето изтънява слоя подкожна мазнина, който естествено изолира срещу топлина и студ.

Температурния диапазон след навършване на 50 може значително да се стесни, в сравнение с по-младите години. Ако разгледаме предпочитанията на различните полове, можем да кажем, че мъжете са предразположени да имат постоянна телесна температура, така че една температура сън би им вършила работа през по-голямата част от живота. От друга страна температурата на тялото на дамите може да варира в зависимост от менструалния им цикъл. След настъпването на менопаузата могат да получат горещи вълни и нощни изпотявания, които да разбъркат възприятията за горещо и студено в рамките на само няколко минути.

Водещи

Най-четени