Вижте как да помогнете на мозъка ви да работи по-ефективно 09.04 | 21:32

Отговорът е доста прост, сочат резултатите от изследване на американски учени

От iNews.bg

Доста често си задаваме въпроса как да помогнем на мозъка ни да работи по-ефективно? Всъщност отговорът е доста прост. Разовничето е в редовното спортуване. Упражнения като тичане, плуване и колоездене, които помагат да запазим сърцето си здраво, всъщност оказват положително влияние и на мисловните ни умения, съобщава BBC.

 

Това показват и резултати от изследване на екип учени от университета на Минесота. Според тях доброто състояние на сърцето се отразява положително на мозъка. Уените са изследвали 3000 доброволци на средна възраст 25 години. Хората е трябвало да споруват на пътечки за бягане до пълна умора. По-късно са били подложени на мисловни упражнения.

Резултатите показали, че тези, които са издържали на физическото натоварване най-дълго време са се представили по-добре на тестовете за памет и мислене, отколкото тези, които са се уморили по-бързо. Фактори като тютюнопушене, диабет и висок холестерол не са били взети под внимание.

"Това изследване още веднъж напомня на младите за ползата за мозъка от кардио тренировките като тичане, плуване, каране на велосипед", разказва авторът на изследването д-р Дейвид Джейкъбс.

Според него вече се оформя концепция за цялостен фитнес, която включва социални, физически и умствени аспекти на здравето. Този цялостен фитнес е свързан с когнитивните функции много по-късно в живота

Водещи

Най-четени