Виртуалната реалност ще помага за ранното диагностициране на Алцхаймер 26.10 | 11:56

Рисковите фактори за болестта са различни, в това число възрастта и начина на живот

От iNews.bg

Болестта на Алцхаймер, която засяга дейността на мозъка, може да бъде открита десетилетия преди да започне да се проявява благодарение на тест, използващ виртуална реалност.

Германски невролози са създали програма, представляваща виртуален лабиринт, която тества функциите на дадени клетки в мозъка. В нея са участвали хора на възраст между 18 и 30 години и според това как пациентите се справят с теста може да се определи риска от развитие на Алцхаймер, посочва ВВС.

Учените, ръководени от Лукас Кунц от Центъра за невродегенеративни болести в Бон, са открили, че хората с по-висок риск от развитие на опасната болест се справят по-различно с теста и имат ограничено функциониране на мозъчните клетки, които отговарят за пространственото ориентиране.

 "Нашите открития могат да осигурят нова базова рамка за предклинично изследване на болестта Алцхаймер и могат да осигурят неврокогнитивно обяснение за пространствената дезориентация при заболяването", се казва в доклада на германските учени.

Според д-р Лаура Филипс от Британската организация за изследване на болестта Алцхаймер проучването се фокусира върху здрави млади хора с висок риск от развитие на болестта и показва, че дори и в по-ранна възраст болестта може да повлияе на пространственото ориентиране десетилетия преди да се прояви.

 "Независимо, че не знаем дали младите хора в това проучване ще развият Алцхаймер, характеризирането на ранни промени в работата на мозъка, свързани с генетично рискови фактори, е важно за по-доброто разбиране на учените на това защо някои хора са по-податливи на развиването на болестта по-късно", допълни тя. Според д-р Филипс рисковите фактори за Алцхаймер са различни, в това число възрастта и начина на живот.

 

 

 

Водещи

Най-четени