Вирусът „Шмаленберг“ засега се е проявил в осем европейски държави 03.04 | 11:11

Заради новата болест Русия забрани вноса на живи животни от ЕС

От iNews.bg

Европейската агенция по безопасност на храните (EFSA) публикува втори доклад за вируса "Шмаленберг". На този етап болестта се е проявила в осем европейски държави, се казва в документа. Най-много случаи има в Германия, но заразени има в Белгия, Холандия, Италия, Франция и Великобритания, както и в Испания и Люксембург. 

Европейските власти са помоли за информация от колегите им в Норвегия и Швейцария за наличието на новия вирус.

Засегнати са домашни и диви преживни животни. На този етап обаче има още доста празнини и неясноти за това заболяване. Засега ветеринарите твърдят, че вирусът не е опасен за хората. Тепърва обаче се събират и обработват данни относно разпространението на болестта, симптомите и какво предизвиква вирусът.

"Шмаленберг" беше изолиран и описан за първи път през декември 2011 година. Вирусът носи името на градче в германската провинция Рейн-Вестфалия, където се появи за първи път.

Вторият доклад на EFSA доказва, че вирусът е от серогрупата Simbu. В него се съдържат и насоки за събиране на информация в случай на съмнения за проявата му в страните от ЕС. На този етап са анализирани всички случаи на проява на вируса.

Според данните на агенцията своеобразен пик на болестта е имало през деветата седмица на 2012 година (27 февруари – 4 март). През десетата и единадесетата седмица, т.е в последвалите две седмици броят на заразените намалява рязко.

Заради появата на този вирус Русия реши да забрани вноса на живи животни от ЕС.

Водещи

Най-четени