Вкарват в регистър ин витро процедурите 22.06 | 19:10

Всяка жена може да провери онлайн дали е одобрена за ин витро процедура

От Ивелина Георгиева

Всички новородени и успешни бременности от ин витро процедури ще бъдат вкарани в електронен регистър. Това каза здравният министър Стефан Константинов, докато представяше интернет сайта на "Фонда за асистирана репродукция" - www.far-bg.org.

Регистърът ще има функция на електронна актова книга, които в момента се използват във всички болници с родилни отделения. В него ще се описват теглото и състоянието на новороденото, дали е родено по естествен път или с цезарово сечение.

Електронният регистър ще струва 28 000 лв. на здравното министерство и ще бъде готов през октомври 2011 г.

Всяка жена вече ще може да провери онлайн дали е одобрена за финансиране на ин витро процедура на сайта на "Фонда за асистирана репродукция" - www.far-bg.org.

 Освен информация за условията на финансиране, жените ще могат да видят докъде са стигнали документите им. Това става чрез въвеждането на входящия номер на подадените от тях молби.

Фондът има бариера за клиниките, с който работи. Тези от тях, които имат успеваемост под определено ниво няма да могат да работят с финансиращия орган, каза шефът на Фонда д-р Николай Лалев.

Това гарантира, че всяка клиника, която работи с Фонда притежава необходимите качества, за да получава обществени средства. Критериите за успеваемост на клиниките са минимум 15 % раждания и 20 % успешни бременности.

От началото на годината до сега Фондът е финансирал 1356 процедури ин витро. Общата сума за тях е 6,4 милиона лева, а до края на годината се очаква да бъдат финансирани още около 3000 процедури.

По данни на фонда през тази година са се родили около 400 деца, а 300 са успешните бременности.

Водещи

Най-четени