Внимавайте с какво се храните – вижте как ни убиват Е-тата 24.09 | 11:50

От 14 изследвани Е-та, 6 са вредни и в много ниски стойности, алармират учени от БАН

От Цанка Донкова

В днешното забързано ежедневие хората рядко имат време да се замислят за храната си. В повечето случаи предпочитат да вземат първото нещо, което попадне пред погледа им и често то се оказва с оцветители и консерванти.

Сега обаче е моментът да преосмислим избора си на продукти.

Оказва се, че 6 оцветители и консерванти или т. нар. Е-та, увреждат сериозно ДНК. Български учени са удостоверили категорично това за 6 разрешени Е-та, които се добавят в храните, съобщава в. "24 часа".

Всяко увреждане на ДНК е потенциал за развитие на рак", уточнява доц. Георги Милошев, който ръководи Лабораторията по молекулярна генетика в Института по молекулярна биология на БАН. Именно там са провеждани експериментите. Той разказва още, че тези Е-та се съдържат в консерви, в меса, оцветени сладкиши и колбаси и дори в кафето.

"Преди около 10 години имахме възможността да разработим метода. Усъвършенствали сме го, за да стане около 10 хиляди пъти по-чувствителен от досегашните. Решихме да удостоверим това с доказани генотоксини. Изпробвали сме го с мутагени и химикали. В крайна сметка решихме да използваме метода за нещо приложно и се обърнахме към Е-тата", посочва доц. Милошев.

Получени са резултати за 14 Е-та, като 6 от тях са най-добре проучени - прилагани са в най-различни концентрации и варианти. "За тях направихме публикации в авторитетни международни научни списания. Изследването бе финансирано с 8200 лв. от Националния фонд "Научни изследвания" към МОН. Ако методът се възприеме и започне да се прилага в практиката, ще стане много по-евтин", категоричен е специалистът.

Много притеснително е, че изследваните Е-та увреждат ДНК и в концентрации от 10 до 1000 пъти по-ниски от допустимите. Методът пък се нарича кометен тест. В апарат за ДНК електрофореза се поставят клетките (човешки или дрождени), върху които се извършва изследването. Ваничката е пълна с буферен разтвор и в нея се пуска електричен ток.

Името на метода не е случайно. Произлиза от следното: ако ДНК е здрава, тя не може да напусне ядрото. Когато има скъсване, се появява опашка като комета. (Виж снимките вдясно). Резултатът се наблюдава на микроскоп, броят се отделните ядра и комети, повтаря се многократно и се изчислява процент на увреждане на ДНК. Учените са използвали ръчно броене и специализиран софтуер.

"Отглеждането на клетките в хранителна среда при оптимални условия на развитие е стандартна микробиологична процедура. Третирането с Е-тата се извършва в тази хранителна среда. Учените са инкубирали клетките с токсини за различни времеви интервали - от 20 минутипрез 2 часа до денонощие. Повтаряхме експеримента многократно, за да се уверим в ефекта", разказва доц. Милошев.

Според него оцветителите са най-канцерогенни. Те лесно се включват в структурата на ДНК и по този начин могат да предизвикат мутации, които да доведат до злокачествено израждане на клетката, обяснява ученият.

Методът е усъвършенстван от неговия екип. В резултат на това е по-бърз, по-точен и по-евтин, и дава много подробна информация за уврежданията в ДНК. Това са уникални резултати.

Натриев нитрит Е 250 (консервант) Добавя се в месни продукти и др. Използва се предимно при производството на бои.
Кофеин (добавка) Присъства в чая, кафето, млечния шоколад и др.
Индиго кармин Е 132 (оцветител) Органично съединение със син цвят. Използва се в пюрета, конфитюри, дъвки и др.
Еритрозин Е 127 (оцветител) Използва се в дъвки, бонбони, конфитюри, сосове и др.
Фаст грийн Е 143 (оцветител) Използва се в плодови сокове, десерти, конфитюри и др.
4-аминоантипирин (4-ААР), вещество, до което се разпада популярен аналгетик Използва се във фармацевтичната промишленост, а аналгетично, антипиретично и противовъзпалително действие.

Водещи

Най-четени