Внимание! Удря ни вълна от вируси 13.03 | 17:08

Вижте какви мерки да вземете, ако ви повали респираторно заболяване

От Филипа Тодева

Грипната вълна отмина, но страната все още е заплашена от бум на дихателни инфекции и респираторни заболявания. Затова предупреди главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев, цитиран от в. "Труд".

"Сега циркулиращите дихателни заболявания протичат по-леко. Хората не търсят лекарска помощ, визитите при семейните доктори не са чувствително повишени, затова реалният брой на всички разболели се у нас е доста над статистиката", посочи д-р Кунчев.

Специалистът обясни, че се засягат предимно горните дихателни пътища, пациентът е застигнат и от хрема, носът му е запушен появява се кашлица, понякога може и да липсва, стига се до бронхит. "Но по-рядко се наблюдават сериозни усложнения като пневмонии. А точно те са ясна характеристика на грипа", добави д-р Кунчев.

При дихателни инфекции общото състояние на организма също се засяга по-слабо, температурата е по-ниска, въобще всички признаци, които се наблюдават при грипа наред със силното главоболие, болките в мускулите и липсата на енергия в тялото, не са така мощно изявени.

Все още не е ясно кой от респираторните вируси е виновен за първата вълна на инфекции след грипа. В много офиси, детски гради и училища големи и малки понякога кашлят по две-три седмици. Това може да е знак за бронхит, ако кашлицата е влажна, и е добре да вземете мерки.

Специалистът съветва пациентите да си останат у дома, докато оплакванията отшумят, да си почива, да пие чайове, лекарства срещу високата температура, кашлицата или болките в гърлото. Така се намалява и рискът от усложнения.

Добре да се храните балансирано. Колкото са по-разнообразни и съдържащи трите основни компонента - белтъчини, въглехидрати и мазнини, храни – толкова по-добре. Стига да са в балансирано съотношение. Богатата на плодове и зеленчуци диета е много съществена, тъй като през пролетта организмът е изтощен от отминалата зима. Всяко набавяне на микроелементи и витамини, особено в биологичния им вид, е добре дошло.

Добре е да се изяждат поне половин килограм плодове и зеленчуци дневно като ябълки, портокали, банани, мандарини, домати, краставици.

Избягването на месо и млечни продукти не е добро за организма ни, особено при подрастващите.

Настава времето и за още една опасност – детските шарки варицела и скарлатина. Те започват да атакуват още от края на март, тъй като срещу тях няма профилактика. Веднъж преболедувал, в повечето случаи пациентът си осигурява имунитет до живот.

Скарлатината се причинява от бактериите стрептококи. Заразяването става по въздушно-капков път, т. е. чрез кашляне, целувки, когато се ползват общи предмети - лъжици, вилици, ножове, играчки. А при децата подобна "обмяна" е непрекъснат процес.

В големия процент от случаите шарката протича като стрептококова ангина. Най-уязвимата група са децата от 3-4 до 13-14 г. Няма данни заболяването да атакува примерно по-често пълните или слабите малчугани или с друга подобна характеристика. За съжаление невинаги преболедувалият скарлатина си осигурява имунитет до живот. Но хубавото е, че не разболява често възрастните.

Скарлатината и стрептококовата ангина започват със силни болки в гърлото и висока температура. Разбира се, при шарката по-късно се появява и обрив от много ситни червени петънца. Лечението е антибиотично.

Водещи

Най-четени