Времето на острите респираторни заболявания не е за диети 26.10 | 10:20

Антибиотиците не лекуват вирусите, подчерта д-р София Ангелова, специалист по белодробни болести

От iNews

Циркулацията на вируси в есенно-зимния сезон се повишава и превенцията на тези инфекции става особено важна, за да съхраним доброто си здраве и работоспособност.

Обичайно след първия учебен ден започват риновирусните инфекции, част от т.нар. обикновена настинка, която е едното "лице" на острите респираторни инфекции през есенно-зимния сезон, пояснява д-р София Ангелова, специалист по белодробни болести.

"Те обикновено протичат с драскане в гърлото, обилна хрема, последваща кашлица. Второто лице на респираторните инфекции обаче е грипът, той е изключително важен - да може да се отличи от останалите респираторни инфекции, защото за грипния вирус лечение има. Той обикновено се проявява от ноември, пикът му е в края на декември – началото на януари."

При грипа началото е остро, с висока температура, напомня специалистът. Дори през деня да си бил здрав, болката по мускулите и ставите, вкл. болка по очните мускули, е много характерен белег за начало на грип. Главоболието и силно изразената отпадналост са други симптоми на бързо развиващия се грип.

Д-р Ангелова съветва да се направи тест, който да разграничи грипа от коронавирусите, открити през 60-те години на миналия век и протичащи като останалите респираторни вируси – с драскане в гърлото, хрема и последваща кашлица, която може да трае и до 3 седмици и отзвучава спонтанно.

"Антибиотиците не лекуват вирусите! Не само че не ги лекуват, те водят до по-продължително боледуване от една вирусна инфекция, защото за да излезем здрави от една вирусна инфекция, трябва да имаме силен имунитет, а е доказано, че антибиотиците първо убиват нашите приятели – пробиотичните бактерии, които балансират имунната система, те потискат имунната система и пречат на организма да се справи сам с вирусната инфекция. Антибиотик може да се вземе само при вторична бактериална инфекция, развита в хода на вирусна. Но за това има белези."

Рискови групи в настоящия сезон са малките деца и възрастните хора.

Много важно е да имаме добър имунитет чрез балансирано хранене, пълноценен сън и движение, коментира д-р София Ангелова.

Времето на острите респираторни инфекции не е подходящо за диети, предупреждава тя.

Проветряването на домовете извън час пик също е важен елемент за предпазване от вирусите, защото те не обичат чистия въздух, изтъква д-р Ангелова.

Не на последно място тя споделя опит от практиката си колко е важно позитивното мислене, защото позитивно настроените хора или боледуват по-рядко, или преминават през характерните за сезона инфекции по-леко.

Водещи

Най-четени