Все по-малко българи заболяват от туберкулоза 22.03 | 14:17

За четвърта поредна година МЗ отчита намаляване на заболеваемостта

От Елена Кирилова

Намалява заболеваемостта от туберкулоза у нас, съобщават от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.

Тази тенденция се наблюдава вече четвърта поредна година. Статистиката показва, че от 40 на 100 хил. души през 2005 г. тя е стигнала до 26,8 на 100 хил. души през 2012 г.

Данните са от "Националната програма за превенция и контрол на туберкулозата в Република България”, която е на Министерството на здравеопазването.

От него твърдят, че причината за положителната тенденция е активната дейност, свързана с изпълнението на програмата, както и на останалите, финансирани от Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария.

През 2012 г. броят на болните от туберкулоза в България е намалял със 126 души.

2407 души през 2011 г. са регистрирани с това заболяване, докато през следващата година броят им е спаднал до 2281 души.

Повече от 85 на сто от регистрирани през 2011 г. с белодробна туберкулоза с бацилоотделяне са имали успешен изход от лечението си.

Всичко това е осъществено благодарение на активната работа на специализираните лечебни заведения и неправителствените организации, които работят с уязвимите групи.

30 124 души от въпросните групи миналата година са преминали скрининг за риск от туберкулоза. Прегледани са хора, лишени от свобода, такива, които употребяват наркотици, бежанци, мигранти, младежи в риск, деца на улицата и представители на ромската общност.  

3 808 266 евро, предоставени от Глобалния фонд, са изразходвани през 2012 г. по програмите "Подобряване на контрола на туберкулозата в България” и "Укрепване на Националната програма по туберкулоза в България”.

Предвидено е през 2013 г. да приключат ремонтите на Националната референтна лаборатория по туберкулоза в София.

Водещи

Най-четени