Все повече българи имат Европейска здравна карта 16.06 | 15:04

Общият брой на валидните документи е 303 041, сочат данните на ЕК

От Кремена Бедерева

Нараства броят на българите, които си издават Европейска здравна карта. Това сочат данните, разпространени днес от Европейската комисия.

През миналата година в нашата страна са били издадени 243 694 такива карти, като до днес общият брой на валидните документи е достигнал 303 041, информира БТА. Към тези стойности следва да се добави и броят на удостоверенията за временно заместване на тези карти - 49 663.

Общо в ЕС са издадени близо 185 милиона карти (37 на сто от населението), които се ползват в случай на заболяване или инцидент в страните от Общността, както и в Исландия, Лихтенщайн, Норвегия или Швейцария.

Картата гарантира същия достъп до обществено здравеопазване (лекар, аптека или болница), както за осигурените граждани в държавата, където те пребивават постоянно.

Ако се наложи да бъдат лекувани в държава с платено здравеопазване, разходите на тези осигурени пациенти се възстановяват на място или след като се приберат в родината си.

Целта е хората да получат необходимите грижи, за да продължат престоя си в чужбина.

iNews припомня, че от 1 януари 2007 г. за България станаха директно приложими разпоредбите на европейските регламенти, уреждащи въпросите на социалното и здравното осигуряване - в контекста на правото на свободно придвижване на хора в рамките на Обединена Европа.

Българските граждани, които са с непрекъснати здравноосигурителни права, съгласно българското законодателство, могат да ползват при необходимост медицинска помощ в държавите от Европейската общност – когато пребивават на различно основание в останалите държави от Европейския съюз (ЕС), Исландия, Лихтенщайн, Норвегия и Швейцария: краткосрочно (временен престой) или дългосрочно (пребиваване).

У нас, миналият месец възниква проблем с издаването на европейските здравни карти. Докато бъде избран изпълнител за изработка и доставка на картите, такава карта се издава само на тези, които ще са зад граница по-дълго от 2 месеца, което трябва да бъде удостоверено с документ.

За останалите по-кратки пътувания в районните здравни каси се издават временни удостоверения, съобщиха от НЗОК.

Удостоверението важи 2 месеца, колкото европейската здравноосигурителна карта, и е идентично на нея. То ще служи за получаване на необходима спешна и/или неотложна медицинска помощ при временно пребиваване в страни от ЕС, държави от Европейското икономическо пространство или Швейцария.

Водещи