Все повече българи решават да осиновят дете 14.02 | 11:45

През 2012 г. 715 деца са получили помощ от държавата да се лекуват извън граница

От Елена Кирилова

Отпадането на лимита за лечение на деца в чужбина - с това се похвали като свой най-голям успех здравният министър Десислава Атанасова.

През 2012 г. 715 деца са получили помощ от държавата да се лекуват извън граница.

Като свой неуспех здравният министър отчете, че не е успяла да промени ДДС-то върху лекарствата. Тя съжалява и, че не е успяла да реши проблема с избора на екип.  "Всеки има право да избира екип, но пациентите не бива да бъдат принуждавани да правят това насила", категорична е Атанасова.

Идеята й е това да стане чрез доброволните застрахователни дружества. Проверките, направени до момента, показват, че хората не знаят за какво плащат и не са наясно, че реално избират екип. Този въпрос продължава да стои на дневен ред пред министър на здравеопазването.

Атанасова разкри, че един от основните й приоритети е лекарствената политика и предстои създаването на Национален съвет по реимбурсиране. Той ще заработи от началото на април тази година и ще се намира в София, а не в Плевен, каквито са били първоначалните идеи.

Съветът ще има 7-членен състав, като специалистите ще работят в посока по прозрачна работа между бизнеса и институциите и ще се позволи тези процеси по-бързи. "Редно е най-накрая да кажем пред обществото, че държавата и бизнесът си сътрудничат и това не е никак лошо", смята Атанасова.

Здравният министър се похвали още, че има изключително добра координация между Министерство на здравеопазването и организациите, които имат отношение към намаляване на броя на изоставените деца в България. И според данните на Десислава Атанасова - с около 300 деца е разлика между изведени и настанените в домовете за медико-социални грижи у нас.

Здравният министър съобщи, че все повече хора решават да осиновят дете от дом.

До края на юли тази година ще бъде факт изграждането на центровете за настаняване от семеен тип. Ключов въпрос, който стои пред здравното министерство, е решението кой дом за медико-социални грижи да бъде закрит на този етап.

Министър Атанасова подчерта, че за първи път в Закона за бюджета е включен текст, който създава условия държавата да заплаща проследяването на бременността и на не здравноосигурени жени, както и на един преглед по време на бременността.

Освен това, от съвсем скоро ще бъде факт дългоочакваният закон за правата и задълженията на пациентите и според Атанасова това е тема, която може само да получи адмирации.

Атанасова е критична към проектите за електро здравеопазване и електронно правителството, като смята, че както сегашното, така и предишните правителства, са се забавили изключително с тези проекти.

Здравният министър обясни, че именно това е наложило всички процеси по изготвянето на тези системи да се извършва в съвсем кратки срокове.

Водещи