Все повече жени страдат от рак на гърдата в България 01.10 | 18:37

Асоциацията на пациентите с онкологични заболявания представи тревожна статистика

От Цанка Донкова

Всяка година броят на заболелите от рак на гърдата жени в България се увеличава. Това сочи статистика, представена от Асоциацията на пациентите с онкологични заболявания, пише в. "Стандарт".

Между 3600 и 3800 са новите случая вписани в Националния раков регистър.

През 1992 г. диагностицираните българки са общо 26 хиляди, а през 2012 г. - над 34 хиляди.

"Тенденцията да се увеличават болните от рак е световна, не частна за България", обясни председателят на АПОЗ Евгения Адърска.

Причините за това са не само демографски фактори като застаряването на Европа например, но липсата на профилактика.

Все пак има и добри примери у нас. Такъв е Комплексният център за онкоболни в Русе. Там смъртните случаи са 2.5 по-малко в сравнение с предходните години.

Тревожен е фактът, че като цяло се е увеличил броят на на диагностицираните онкоболни в България. В момента той е 44 425, което е с над 10 хил. повече отколкото преди 10 години.

За тази година се предвижда през октомври, месецът посветен борба с рака на гърдата, да се обърне внимание на пациентите, които се изправят за втори път срещу коварната болест. До момента посланията са предназначени най-вече

"Обикновено посланието е към жените, които се борят за пръв път - да бъдат силни и да не се отказват, но сега обръщаме поглед и към тези, които започват битката наново", заяви председателят на АПОЗ.

Водещи

Най-четени