Всеки трети първокласник у нас е с наднормено тегло 09.05 | 16:05

Това показват новите данни на Центъра за опазване на общественото здраве

От Кремена Бедерева

Според новите данни на Центъра за опазване на общественото здраве, всеки трети първокласник у нас е с наднормено тегло. Проблемът със затлъстяването е много голям и е с медицинско и социално значение.

Това каза пред Агенция "Фокус” доц. Светослав Ханджиев, председател на Българската асоциация за изучаване на затлъстяването и съпътстващите го заболявания (БАСОРД).

По думите му – това е причината с помощта на Европейския парламент за втори път на 22 май да отчетем Европейския ден за борба със затлъстяването.

От 21 до 23 май в Албена ще се проведе IX-ти международен симпозиум по затлъстяване и съпътстващите го заболявания.

През 2011 г. по изрична препоръка на Европейската асоциация за изследване на затлъстяването, форумът ще се проведе у нас под формата на сателитен симпозиум на Европейския конгрес по затлъстяването, който ще се състои в Истанбул от 25 до 28 май.

"Най-тревожното е, че България е на първо място по заболяване и по смъртност от мозъчен инсулт и на едно от първите места в Европа по заболяване и смъртност от миокарден инфаркт, а това е свързано с болестното свръхтегло", добави още специалистът.

"Счита се, че около 60% от възрастното население на България е с наднормено тегло. Може би 1/3 от тях са със затлъстяване. Трудно може да се каже на кое място сме в ЕС”, посочи доц. Ханджиев.

Един от акцентите на симпозиума в Албена ще бъде детското затлъстяване.

"Лекция ще изнесе един от най-големите специалисти в света по детско затлъстяване – професор от Филаделфия, САЩ, който ще изнесе доклад за проблемите на затлъстяването, свързани с вътреутробното развитие на един плод, като предпоставка за появата на затлъстяването”, каза доц. Ханджиев.

Водещи

Най-четени