Една трета от българите са с наднормено тегло 16.06 | 17:55

Два пъти повече са засегнати мъжете (52%) в сравнение с жените (25%)

От Кремена Бедерева

Повече от една трета (38%) от българите на възраст между 14 и 60 години са с наднормено тегло. Това показва представително изследване на МБМД сред 703 граждани на столица, областни и други градове, проведено в периода 11-16 май 2011 г. по поръчка на Българската федерация по фитнес и културизъм.

От този проблем страда по-често силният пол – два пъти повече са засегнати мъжете (52%), в сравнение с нежната половина (25%).

Всеки четвърти в проучването споделя, че има проблем с килограмите. По-тревожен е фактът, че 51% от хората с наднормено тегло не смятат, че имат такъв проблем. Всеки трети в изследването твърди, че спортува като средно седмично отделя по 4 часа и 23 мин.

Сред лицата, които не спортуват, най-често посочваните причини са недостатъчно свободно време (50%), невъзможност за допълнителни финансови разходи (14%) и липса на близко или удобно място за спорт до дома/работното място (12%), става ясно от проучването, цитирано от здравния портал hospital.

Според 86 на сто от запитаните наличието на спортни съоръжения (лостове, успоредки, уреди за спорт и др.) в градските паркове е недостатъчно. Същото се отнася и за междублоковите пространства – според 89%.

Почти всички (95%) в изследването определят като нужна инициативата на Българската федерация по фитнес и културизъм за изграждане на безплатни фитнес площадки на открито в страната, където ще могат ежедневно и абсолютно безплатно да спортуват деца, юноши, семейства, възрастни хора. Също толкова (94%) вярват, че тази инициатива ще бъде от полза за обществото.

Всеки втори (48%) сред запитаните заявява за себе си, че би спортувал поне веднъж седмично на открито, а всеки четвърти (23%) – по-рядко. С почти равни дялове твърдят същото и за членовете на тяхното семейство (съответно 45% и 21%).

Водещи

Най-четени