Ген. Мутафчийски: Все още няма доказан коронавирус у нас, пробите са категорично достоверни 29.02 | 10:30

В Европа заразените са 1189, смъртността е ниска – под 2%, каза шефът на кризисния щаб

От iNews.bg

Имаме цялата убеденост, че резултатите от изследваните проби за COVID-19 са достоверни. Нямаме потвърден случай за коронавирус към този момент в България. Това съобщи началникът на Военномедицинска академия (ВМА) ген. Венцислав Мутафчийски по време на редовния брифинг на Националния кризисен щаб, предаде репортер на БГНЕС.

Над 1189 са случаите в Европа към тази сутрин. Смъртността е сравнително ниска – по-малко от 2%, съобщи още ген. Мутафчийски.

През изминалото денонощие в двете лаборатории, в които се правят изследвания за COVID-19 – във ВМА 47 лица са изследвани, в Националната референтна лаборатория 15 лица са изследвани. Всички са отрицателни.

Трите отрицателни проби, които бяха разменени между двете лаборатории за втори анализ – три от ВМА в националната и три от националната във ВМА – всички са отрицателни, обобщи още веднъж началникът на ВМА.

Ген. Мутафчийски добави още, че са подсигурени лични предпазни средства – и то от най-висок клас, за медиците, които работят с потенциално заразени пациенти.

"Във ВМА имаме достатъчно предпазни средства. Също така освободихме известни количества от запасите в складовете, които са от обикновени, трипластови марлени маски. Те са напълно достатъчни за хората, които не работят със заразени. За общопрактикуващите лекари трябва да се осигурят всички консумативи за работата им”, коментира той.

Попитан дали вече са монтирани и термокамерите на контролно-пропускателните пунктове, той обясни, че те все още не са монтирани и се очаква до края на седмицата първите доставки да пристигнат.

Доц. Ангел Кунчев добави, че хората, разположени на пунктовете, дават 24-часови дежурства и извършват измерването с безконтактни термометри и в някои случаи използването им е по-лесно и подходящо отколкото с термокамери. Държавният здравен инспектор обяви още, че в петък са били хоспитализирани във ВМА двама българи, които са били дълго време в Северна Италия.

"Те са с минимални клинични прояви с температура. Договорихме се с колегите от Сърбия те да бъдат превозени до КПП с техни линейки, а от там ние ги поехме. Пак по линия на международния обмен получихме данни и за двама наши сънародници, които са били контактни в един полет от Милано до Мюнхен, което ги прави малко по-рискови, въпреки че вече са изминали 9 дни. Те са установени и предстой да бъдат изследвани”, подчерта Кунчев.

Той обяви още, че заради повишена заболеваемост от грип тип Б ще бъдат затворени училища в Добрич и Софийска област. 

Водещи

Най-четени