Годишни прегледи, които трябва всеки да си направи след 40-годишна възраст 19.01 | 17:45

Той препоръча на българите веднъж годишно да си пуснат пълни изследвания.

От iNews.bg

Какви годишни прегледи трябва всеки да си направи след 40-годишна възраст? Отговор на този въпрос даде за предаването  "България, Европа и светът на фокус"  по  Радио "Фокус"  Петър Галев, изп. директор на CredoWeb.bg. 

"Аз не съм лекар, но е хубаво да си купим апарат за кръвно, който е за мишница и поне веднъж на месеца да си проверим кръвното веднага след събуждане от сън. Тогава е най-високото кръвно на тези хора, които са склонни към хипертония - при събуждане, при ставане от леглото, и ако е над 130 на 85 да започнем по-редовно да го мерим и ако установим, че редовно е над тези стойности - вече да отидем на лекар", каза Галев.

Той препоръча на българите веднъж годишно да си пуснат пълни изследвания.

"За да видим дали работи добре организмът трябва да се направят биохимични изследвания за чернодробната функция, пакет на холестерола, бъбречната функция, пикочна киселина, мъжете - простатно специфичен антиген, а жените - цитонамазки. Това е редовното, което трябва да се прави. Жените също така трябва да ходят на мамолог, а ако са над 40 години - поне веднъж годишно трябва да се преглеждат", обясни Петър Галев.

Най-четени