Готвят регламентация на дейността на лечителите и гадателите 10.09 | 09:33

Законът ще създаде правила, с които ще трябва да се доказват способности или обучение

От Кремена Бедерева

Здравното министерство готви регламентация на дейността на лечителите и гадателите. Специална комисия изготвя промени в нормативната уредба. Законът ще създаде правила, с които работещите в сектора ще трябва да доказват своите способности или обучение.

Ивелина Георгиева, шеф на дирекция "Медицински дейности” в здравното министерство, обясни в ефира на bTV, че наредбата касае предимно лечителите, за да не бъде застрашено здравето на хората, които се обръщат за помощ към тях.

Проектът трябва да бъде преработен - около това мнение обаче се обединиха в студиото на "Тази сутрин” работещи в сектора и експерти. Стоян Кочев, зам.-председател на Съюза на оперативните лечители обясни, че имало съпротива от страна на дирекция "Медицински одит”. Кочев обаче не посочи кой параграф от наредбата трябва да бъде променен.

Ясновидката Звездна и биоенерготерапевтът д-р Виолета Ботева приветстваха решението на здравното министерство за регламентиране на сектора, но по думите им, готвените промени по-скоро щели да помогнат на шарлатаните.

Звездна посочи дългогодишния си опит като гадателка и опроверга публикации в медиите, според които дипломата й била фалшива.

Някои шарлатани си вадят калинки-малинки в тази държава, каза Звездна. Тя потвърди, че е предвидила дори земетресението в Перник, но не предупредила предварително, защото не искала да контактува с медиите.
 

Водещи

Най-четени