Грипът и лошото време затвориха училищните врати в страната 29.01 | 15:06

В "грипна ваканция" са 346 училища, а заради снега не се учи в 151

От Теодора Кокаланова

Обилният снеговалеж, който и днес вали в цялата страна, както и увеличаването на заболяваемостта при учениците прекъсна учебните занятия в цялата страна.

По препоръка на здравните органи заради висок процент на заболеваемост от грип сред учениците учебният процес е прекратен в 346 училища, съобщават от пресцентъра на Министерството на образованието и науката.

От 28 до 31 януари не се учи в 124 училища в област Варна. Във Враца, Ловеч, Ямбол и Велико Търново също няма да бъдат провеждани учебни занятия.

23 училища в Добрич няма да обучават ученици от 28 до 30 януари. В Плевенска област няма да има учебни занятия в 116 училища, в Русе е преустановен учебният процес в 72 училища.

В столицата затворени остават 7 учебни заведения. Въпреки това грипът отстъпва от София. Грипната епидемия в столицата е отменена, съобщават от Регионалната здравна инспекция (РЗИ) - София.

От 27 януари се наблюдава изразена тенденция на снижаване на заболеваемостта и се очаква в следващите дни тя да достигне обичайните стойности за сезона.

Грипната епидемия в обявените области се наблюдава всекидневно и допълнително ще бъде обявено кога ще бъде отменена.

Предприети са традиционните при тези случаи мерки - прекратяване на планови операции, на свиждания в болниците, преустановяване дейността на детските и женските консултации.

Заради влошена пътна обстановка пък са прекратени учебните занимания в 151 училища в страната в областите Бургас, Разград, Хасково и Шумен. 

Водещи