Д-р Ангел Кунчев: Грипът идва в края на месеца 07.01 | 10:48

Тази седмица е последната, в която не е късно да се ваксинираме

От Кремена Бедерева

Епидемиологичната обстановка в страната е обичайната за сезона, има повишена заболеваемост от някои детски и заразни заболявания, например варицела, но това не е необичайно.

Това каза в сутрешния блок на Радио "Фокус” д-р Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор към Министерство на здравеопазването.

Има и заболявания от грип, но все още не можем да говорим за епидемия. "Започва да се заражда грипна вълна на запад в континента, обикновено така става всяка година. Най-висок процент положителни проби има в Дания и в Холандия за сега. Ако така се развиват нещата, реално грипна вълна в Европа ще започне в средата на месеца, а към края или началото на февруари ще достигне и до нашата страна”, каза д-р Ангел Кунчев.

Той посочи, че грипните щамове, които се очакват в Европа и у нас са и тези, които бяха предвидени от Световната здравна организация и за която бяха пуснати противогрипни ваксини.

Това са щамовете "Виктория” и "Калифорния”. По думите му, тази седмица е последната, в която не е късно хората да се ваксинират, преди грипа да настъпи и у нас.

Водещи

Най-четени