Д-р Константинов: След тежка артилерия може би следва ядрено оръжие 20.03 | 09:48

Коментар на здравния министър за предложената за негов заместник Десислава Атанасова

От Кремена Бедерева

Беше ми много криво – беше ми криво в момента, когато си пишех оставката, когато чаках резултата, когато ми съобщиха, че я приемат. Някак си сърцето ми казваше да се боря, а разумът ми казваше да бягам, няма какво да се направи, не е полезно за мен и за държавата.

С тези думи започна подалият оставка здравен министър д-р Стефан Константинов коментара си след оставката и предлагането на нов здравен министър в лицето на Десислава Атанасова в ефира на Нова телевизия.

Преди да си подаде оставката, той е докладвал на премиера, че са направени икономии и е решен въпроса с цените на лекарствата и че трябва да се промени Наредба №10. Било е подготвено замразяване на цените на лекарствата, има и законопроект за замразяване цените на лекарствата, подчерта здравният министър в оставка.

Ябълката на раздора за неговата смяна се води именно цените на лекарствата, които трябваше да бъдат намалени и министърът имаше 5 дни срок за това. Премиерът го заплаши, че ако не влезе в час, ще го смени.

Впоследствие, д-р Константинов си подаде оставката, която бе приета заедно с тази на министъра на икономиката Трайчо Трайков.

Това въобще не е работа на Министерството на здравеопазването, а на НЗОК, но въпреки това министърът викаше шефовете на фирмите и договаряше, обясни д-р Константинов относно проблема с цените на лекарствата.

"Още ми е криво, но вече усещам, че животът продължава и това ще е повратна точка в живота ми", сподели министърът в оставка. "Много от неща, които исках да се свършат, не станаха и това беше и мотивът ми да подам оставка", обясни той.

Запитан с партийно решение ли трябва да се освобождава министър, който не е член на партията, д-р Константинов обясни, че е публикувал оставката на сайта на МЗ и премиерът е този, който трябва да реши.

"Приемам критиките, не съм догматик, който смята, че е винаги прав, но за много неща не съм съгласен. Аз си подадох оставката, на 13 март, преди заседанието на МС", разказа д-р Константинов.

"Не мисля, че имам труден характер - от хората, които общувам в министерството. В Кюстендил бях събота и ме поздравяваха хора, по телефона ми се обаждаха хора, които не съм очаквал да ме поздравят", обясни той на обвиненията към него, че се е скарал с всички и има труден характер.

"Премиерът наистина ми остана единственият фен, в едно обкръжение около него, на хора, които взимат важните решения, но се оказа, че имам доста фенове в здравната комисия", продължи д-р Константинов. Министърът в оставка заяви, че няма свои колеги от кабинета, с които да е в лоши отношения.

"Атанасова беше една от критичните към мен – от лятото казваше, че не се развиват реформите с бързи темпове. А, за да успееш - трябва да имаш подкрепата" – коментира д-р Константинов относно факта, че не е член на ГЕРБ.

"Десет министри да се сменят, няма как всички да се доволни", обобщи д-р Константинов.

Запитан дали е имал заместник, на който е можел да се довери, той каза, че това е бил д-р Добрев, имал е доверие и на Гергана Павлова, като е съжалявам, когато е била освободена.

Винаги съм гледал, че министрите сме един екип – ние работим заедно. На въпрос на кого трябва да докладва зам.-министърът, той бе категоричен, че това е министърът. Д-р константинов отказа да коментира дали зам.-министърът му е била човек на финансовия министър Симеон Дянков и му е докладвала първо на него.

По повод изказването на финансовия министър Симеон Дянков, че не е нормално здравният министър да не знае какво се случва с цените на лекарствата, д-р Константинов каза, че по същия начин няма логика и Дянков да не е знаел.

"Твърдо съм заставал зад финансовия министър за това, че не иска да се харчат много пари в момент на криза, но твърдо съм против кадровика финансов министър", подчерта Константинов. Публична тайна е – известни са взаимоотношенията му със зам.-министрите ми, смята здравният министър.

"Един министър няма начин да няма агентура – и да не иска, я получава", коментира той, като разказа, че му е казвано къде ходят зам.-министрите и че са посещавали често финансовото министерство.

"Да приемем, че аз съм знаел за цената на лекарствата, корумпиран съм, мълчал съм си, ами обяснете ми д-р Нешева, с които всички знаеха, че сме в конфликт, която винаги е можела да използва да каже нещо срещу мен, защо никой от март миналата година, не пожела да ме разобличи. Истината е, че когато аз разбрах, отидох при премиера и главния прокурор", отговори подалият оставка здравен министър на обвиненията срещу него, че е знаел за спекулата с цените на лекарствата и си е мълчал.

"Интересно е защо всички са си мълчали и още по-интересно ми е да видя кой ще стане шеф на касата", запита риторично д-р Константинов. На въпрос дали има мафия в здравеопазването, той отговори: "Където има пари – има всичко", като е убеден, че е нарушил сериозни схеми.

"Мене не ме отстраниха директно заради лекарствата, това беше израз на факта, че нямах подкрепа. Самият скандал с лекарствата въобще не тръгна от лекарствата и ще се разбере някой ден. Същата беше друга – а какво да кажем за болниците – там е големият проблем, тъй като Касата харчи 1,1 млрд. лв. за болниците – там е бомбата със закъснител. Аз това исках да направя – политика, здравна карта", обясни д-р Константинов.

Според него нямаме здравна карта, защото е в Народното събрание. Национална здравна карта и планирането на болниците стои в Народното събрание. Стои законопроект за медицинските изделия, стои законопроект за пушенето. Когато се разминаваш, не може да се бориш с всички, подаваш оставка и идва следващият, категоричен е д-р Константинов.

За "тежката артилерия", както бе определена предложената за здравен министър Десислава Атанасова, той каза: "Това е забавно. След тежка артилерия - може би следва ядрено оръжие. Това е несериозно. Г-жа Атанасова е млада дама, с хъс, амбиция, има цели, преследва ги и ги гони".

"Много е важно, че я подкрепят, това при мен не се случи. Вижте – вестниците от 7 октомври 2010 година. Сам на бара - първият ми работен ден. В Народното събрание аз стоя там, представи ме вицепремиерът, не премиерът. Тук тръгва много по-добре тя, представена от премиера, на президента. Това са плюсове. Аз дойдох във време, когато всички искаха да стачкуват, в сектора имаше неспокойствие. Скандалът с лекарствата е малко понапомпан", каза д-р Константинов.

На въпрос какво ще работи утре и вдругиден, той отговори, че утре е още министър, а вдругиден - ще почива. "Аз имам професия, ще се върна. Няма да се записвам на борсата. Грехота е, ако един министър не може да спести някой лев за черни дни. Надявам се – да си намеря работа в България, ако един бивш министър не може да си намери работа или специалист, работил 20 години".

"Мисля това да е повратен момент в живота ми - теглим чертата и гледаме нагоре. Ще подкрепям г-жа Атанасова. Ще й се случи нещо, което на мен не ми се случи, аз отидох в празен кабинет. Проф. Борисова беше толкова огорчена, от това, което стана с нея, че беше напуснала кабинета и не ме чакаше, аз ще я чакам", каза д-р Константинов.

Водещи

Най-четени