ДДС на лекарствата остава същото и няма да има диференцирана ставка 08.10 | 11:45

Това каза министърът на здравеопазването Десислава Атанасова

От Ивелина Георгиева

ДДС на лекарствата остава същото и няма да има диференцирана ставка. Това каза министърът на здравеопазването Десислава Атанасова. Препоръката за намаляване на ДДС-то върху лекарствата е отправена и към Министерски съвет, в доклада на Сметната палата, заяви тя.

Разчети, направени от Министерство на финансите, показват, че това е невъзможно да се направи, с оглед на бюджетните средства за следващата година. "Надявам се, че за бюджет 2014 вече би могло", коментира Атанасова.

Здравният министър ще изпрати днес писмо до Сметната палата, че приема доклада и няма възражения по него. В него са констатирани факти относно липсата на промяна в нормативната уредба, уточни тя. Атанасова поясни, че всички препоръки към МЗ в доклада вече са почти изпълнени.

Одитът предстои да се разглежда от Народното събрание.

Здравният министър за пореден път се противопостави на отмяната на забраната за тютюнопушене. Тя подчерта, че няма да подкрепи текстовете, които в момента са внесени от народните представители и причината за това не е, защото са обявява срещу бизнеса и ресторантьорите, а защото цигарите са един от рисковите фактори, които водят до сърдечно съдови проблеми и заболявания.

Относно инцидента с починалата жена в Дупница и лекаря, който се твърди, че е употребил алкохол, Атанасова каза, че е запозната със случая от директора на РЗИ. От вчера тече проверка и още е много рано да се каже какво точно се е случило.

Всички материали са в полицията и има досъдебни производства. "Недопустимо е в състояние, което не позволява да се изпълняват трудовите задължения, особено при професия, която е толкова отговорна, да има подобни действия", уточни Атанасова.

 

 

Водещи

Най-четени