Двама души починаха, след като бяха застигнати от грипа 10.02 | 16:04

Жертвите на болестта са в Русе

От Мая Александрова

Двама души са починали в Русе след усложнения от грипа. Това съобщи директорът на болницата в крайдунавския град д-р Владин Петров.

Той обясни, че и двамата пациенти са били с придружаващи заболявания. Единият от тях бил мъж на 64 години. Той е починал в болницата на 7 февруари. Човекът е бил приет в лечебното заведение на 30 януари с тежка пневмония и дихателна недостатъчност. Още с постъпването си в спешното отделение е бил включен на апарат за изкуствено дишане. Мъжът е имал придружаващи заболявания на дихателната и сърдечносъдовата система. Доказано е, че е бил с грип тип "А".

Вторият пациент, който е починал преди няколко дни от усложнения от грипа, е бил на хемодиализа, обясни д-р Петров.

В същото време грипната епидемия в Русе, която беше обявена на 24 януари, се прекратява. Решението е взето днес на заседание на оперативното бюро за грип и остри респираторни заболявания, съобщи директорът на Регионалната здравна инспекция в града д-р Маргарита Николова.

Тя обясни, че заболеваемостта, отчетена от общопрактикуващите лекари, е спаднала до 174 на 10 000 души, допълва БТА.

По-рано днес главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев съобщи, че грипната вълна е започнала да отшумява. По думите му обаче тази година заболеваемостта е била 2,5 пъти по-голяма от миналата година.

Специалистът подчерта, че смъртните случаи след усложнения от грип не са инцидентни и се случват всяка година.

Водещи

Най-четени