Децата напълняват от енергийните напитки 31.05 | 12:04

Освен това, енергийните напитки могат да причинят сериозни проблеми със зъбите на подрастващите

От Елена Кирилова

Родителите правят децата си дебели и развалят зъбите им като им купуват енергийни напитки вместо вода, предупреждават лекари, цитирани от Independent.

Енергийните напитки съдържат допълнителни калории, които могат да допринесат за затлъстяването на подрастващите, тъй като малко деца успяват да се упражняват и да спортуват достатъчно, за да ги изгорят, сочи ново проучване на учени от Университета в Чикаго.

Смята се дори, че енергийните питки са от тези, които "никога не трябва" да бъдат давани на деца. Маркетинговите стратегии, насочени към младите също са остро критикувани от учените.

Енергийните напитки съдържат различни стимуланти и най-вече кофеин, който според докторите е с около 14 пъти повече, отколкото този в другите безалкохолни напитки.

Високото ниво на кофеин дори е определяно като токсично, тъй като може да причини гърчове, диабет, проблеми със сърцето, поведенчески нарушения и дори преждевременна смърт.

Спортните напитки съдържат въглехидрати, минерали, електролити и ароматизатори, които са предназначени главно да заменят водата и електролитите, които се губят при потенето.

Спортните напитки съдържат допълнителни калории, от които децата не се нуждаят и които могат да причинят напълняване и разваляне на зъбите. За децата е по-добре да пият вода, докато тренират, както и да консумират сок и нискомаслено мляко по време на хранене.

Спортните напитки никак не са препоръчителни с яденето, коментира д-р Холи Бенджамин, водещ автор на доклада и лекар в Comer Children's Hospital, която е част от Университета в Чикаго.

Учените предупреждават, че рутината, свързана с поглъщането на огромно количество въглехидрати чрез енергийните напитки от деца и юноши, трябва да се избягва или да се ограничи значително.

В противен случай, прекомерната консумация на калории води до повишен риск от наднормено тегло и затлъстяване, както и до редица зъбни проблеми, като кариеса.

Водещи

Най-четени