Джънк фуудът пристрастява като хероин 10.04 | 12:04

Отказването от нездравословната храна може да се окаже трудно

От Боян Кърпачев

Не е тайна, че затлъстяването в Западния свят продължава да чупи всички рекорди с темпа си на покачване и застрашителните си размери. Хората не успяват да контролират теглото си, а диетите просто не действат.

Ново изследване за неврологичния ефект от консумацията на т.нар. джънк фууд потвърждава, че яденето на сладки и храни с високо съдържание на мазнини, поражда точно същите ефекти върху организма като наркотиците, които се продават на улицата, например хероин. Резултатите от употребата на двата вида субстанции имат предсказуемо подобни проявления.

Проучвания при животни са потвърдили, че яденето на нездравословна храна предизвиква освобождаване на химикали на удоволствието в мозъка. Редовната консумация всъщност причинява линеене на тези центрове и те стават нечувствителни. Това кара хората трябва да ядат по-големи количества нездравословна храна, за да получат същото удовлетворение. Същият метод е характерен за злоупотребата с наркотични вещества.

Учените дори са наблюдавали животни, пристрастени към джънк фууда, да гладуват в продължение на седмици, само и само да не се хранят със здравословна храна.

Резултатите показват, че усилията на хората да се откъснат от нездравословната храна се равняват на усилията, които полагат за отърваване от пристрастявано. Това е не само въпрос на воля. Изтъкването на пристрастяващия фактор на нездравословната храна може да помогне на много непривикнали към нея да се предпазят от вредния навик.

Водещи

Най-четени