Как да се преборим с технологичното пристрастяване? 29.03 | 12:29

Американска организация предлага това да стане чрез къмпинги

От Христина Рафаилова

Оукландската организация "Digital Detox" предлага интересен и ефикасен вариант как да се отървем от "чумата" на технологичните устройства.

На дигитално пристрастените се предлагат летни лагери, които имат "пречистващ" характер. Те включват игри от детството като "Истината или предизвикателството" и вероятно ще ни накарат да се почувстваме като в римейк на филма от 60-те "Хайде на къмпинг".

Отдалите се на предизвикателството да излязат сред природата IT маниаци ще могат само за около 300 долара, в които са включени храна, подслон и дневни семинари, да лагеруват извън виртуалния свят, пише The Guardian.

Те ще имат възможността да продадат или разменят своите компютри, телефони и въобще всичко, което ги подтиква да бъдат online, като за сметка на това им се предлагат живи запознанства и приятелства, което пък ще ги накара да почувстват истинско щастие.

"Пречистващите" лагери са последното иновативно предложение на Оукландската организация. От компанията са планирали и първите си международни къмпинг почивки, като това лято те ще бъдат в Камбоджа, Никарагуа и Коста Рика.

В Камбоджа например група от 12 души ще бъдат настанени на пустинен остров за шест дни, през които екскурзиантите ще се отдадат изцяло на йога, медитация и бране на манго.

"Digital Detox" може би е една от малкото организации, които се специализира в спасяването на пристрастените от технологиите. Екскурзиите са от особена необходимост за тези, на които не им достига воля да изключат и захвърлят мобилното си устройство.

Интересен е фактът, че карибската веригата хотели "Elite" води политика "Не на технологиите". Услугата е в действие от миналата година и се прилага на 9-те им плажа. Подобна почивка обаче ще ви струва около 3000 паунда.

Интернет пристрастяването вече се разглежда като разпространен сериозен умствен и здравословен проблем. Редица учени изучават въздействието на технологиите върху живота ни.

Тенденциите обаче са, че хората все повече се привързват към виртуалната среда, откъсвайки се от естествената. Те все по-често забравят да практикуват обикновени житейски дейности като почивка сред природата или срещи с други хора на живо.

Водещи

Най-четени