Диабетиците да посягат към червеното вино 13.10 | 13:50
Специалистите са установили, че при консуматорите на вино се отчитат по-малко рискови фактори за развитието на метаболитен синдром

Чаша червено вино на вечеря е безопасна и вероятно полезна за хората с диабет тип 2, предаде Reuters, позовавайки се на резултатите от израелско проучване.
Специалисти от университета "Бен-Гурион" са установили, че в края на 2-годишния период на изследването участниците, които са спазвали здравословна диета и са консумирали по чаша червено вино на вечеря, са с по-високи нива на "добрия" холестерол. При тях са отчетени и подобрени други здравни фактори в сравнение с индивидите, които са се придържали към същата диета, но вместо вино са пили минерална вода.
Изследователите обаче предупреждават, че ползите за индивидуалните пациенти трябва да се тълкуват предпазливо, както и да бъдат потвърдени от по-нататъшни проучвания.
Ползите и рисковете от консумацията на алкохол от диабетици са противоречиви. И докато някои изследвания разкриват вероятни ползи от умерената употреба на спиртни напитки както от диабетици, така и от здрави хора, остава под въпрос дали лекарите трябва да препоръчват на пациенти с диабет да пият.
За целите на настоящото проучване специалистите са разделили на групи 224 души на възраст между 40 и 75 години, страдащи от диабет тип 2. Изследваните лица от различните групи е трябвало да пият по 150 милилитра минерална вода, бяло или червено вино. Преди началото на изследването участниците не са употребявали алкохол. Всички изследвани лица са се придържали към Средиземноморска диета.
В края на 2-годишния период на проучването специалистите са установили, че хората, консумирали червено вино на вечеря, са с по-високи нива на "добрия" холестерол, който помага за отстраняването на "лошия" холестерол от артериите. При тях също така е отчетен понижен риск от сърдечносъдови заболявания.
Изследователите са взели под внимание и рисковите фактори, съставляващи т.нар. метаболитен синдром, като например по-широка талия и повишено кръвно налягане.
Специалистите са установили, че при консуматорите на вино се отчитат по-малко рискови фактори за развитието на метаболитен синдром, отколкото при изследваните лица, които са употребявали минерална вода.
Водещи
-
В "Продължаваме промяната" ще избират ново ръководство през септември
Дотогава Асен Василев остава едноличен лидер
29.06 | 21:33
-
Веселин Стойнев: Оставката на Петков беше задължителна, но не изчерпва проблема
Диана Дамянова: Оставката на Кирил Петков е опит да се прикрие действителната глава на тази...
29.06 | 18:00
Най-четени
-
ЕК: Без кучета и котки в зоомагазина вече
Въвеждат задължително микрочипиране, нови тежести заплашват ловците
29.06 | 12:00
-
Украйна: Ударихме военни цели в руския Брянск
Според местни медии в града са се чули изстрели и поредица от експлозии
29.06 | 11:20
-
Гадже зарязало бременна бившата жена на Джизъса?
Младежът се е хванал с нова мацка и е изоставил брюнетката, която ще бъде самотна майк
29.06 | 13:40