Диабетиците да посягат към червеното вино 13.10 | 13:50
Специалистите са установили, че при консуматорите на вино се отчитат по-малко рискови фактори за развитието на метаболитен синдром
Чаша червено вино на вечеря е безопасна и вероятно полезна за хората с диабет тип 2, предаде Reuters, позовавайки се на резултатите от израелско проучване.
Специалисти от университета "Бен-Гурион" са установили, че в края на 2-годишния период на изследването участниците, които са спазвали здравословна диета и са консумирали по чаша червено вино на вечеря, са с по-високи нива на "добрия" холестерол. При тях са отчетени и подобрени други здравни фактори в сравнение с индивидите, които са се придържали към същата диета, но вместо вино са пили минерална вода.
Изследователите обаче предупреждават, че ползите за индивидуалните пациенти трябва да се тълкуват предпазливо, както и да бъдат потвърдени от по-нататъшни проучвания.
Ползите и рисковете от консумацията на алкохол от диабетици са противоречиви. И докато някои изследвания разкриват вероятни ползи от умерената употреба на спиртни напитки както от диабетици, така и от здрави хора, остава под въпрос дали лекарите трябва да препоръчват на пациенти с диабет да пият.
За целите на настоящото проучване специалистите са разделили на групи 224 души на възраст между 40 и 75 години, страдащи от диабет тип 2. Изследваните лица от различните групи е трябвало да пият по 150 милилитра минерална вода, бяло или червено вино. Преди началото на изследването участниците не са употребявали алкохол. Всички изследвани лица са се придържали към Средиземноморска диета.
В края на 2-годишния период на проучването специалистите са установили, че хората, консумирали червено вино на вечеря, са с по-високи нива на "добрия" холестерол, който помага за отстраняването на "лошия" холестерол от артериите. При тях също така е отчетен понижен риск от сърдечносъдови заболявания.
Изследователите са взели под внимание и рисковите фактори, съставляващи т.нар. метаболитен синдром, като например по-широка талия и повишено кръвно налягане.
Специалистите са установили, че при консуматорите на вино се отчитат по-малко рискови фактори за развитието на метаболитен синдром, отколкото при изследваните лица, които са употребявали минерална вода.
Водещи
-
„Алфа Рисърч“: Оспорвана битка между първите две партии, ако изборите са днес
Отчита се сериозна криза в доверието към институциите
17.12 | 16:00
-
ЕК съди България заради липсата на обществени поръчки в частните болници
Адвокатът по медицинско право Мария Шаркова обяснява правните аспекти на казуса
17.12 | 15:30
Най-четени
-
ПП-ДБ: Призоваваме всички на протест утре - уредникът на Музея на социалистическите бюджети току-що нареди да се приеме стария крадлив бюджет
“Очевидно тази коалиция продължава да работи и не само запазва Пеевски в кабинета му - тя...
17.12 | 10:56
-
Станахме свидетели на абсурдна ситуация, която изненада дори и ГЕРБ, това заяви лидерът на "Възраждане"
По-думите му най-добре би било чисто нов бюджет, без никакви дългове.
17.12 | 10:59
-
Всичко за винетките: АПИ разясни за валидността, цените и сроковете
Вписването на символите от регистрационния номер може да бъде и на кирилица, и на латиница, но...
17.12 | 11:45