Диабетиците да посягат към червеното вино 13.10 | 13:50
Специалистите са установили, че при консуматорите на вино се отчитат по-малко рискови фактори за развитието на метаболитен синдром

Чаша червено вино на вечеря е безопасна и вероятно полезна за хората с диабет тип 2, предаде Reuters, позовавайки се на резултатите от израелско проучване.
Специалисти от университета "Бен-Гурион" са установили, че в края на 2-годишния период на изследването участниците, които са спазвали здравословна диета и са консумирали по чаша червено вино на вечеря, са с по-високи нива на "добрия" холестерол. При тях са отчетени и подобрени други здравни фактори в сравнение с индивидите, които са се придържали към същата диета, но вместо вино са пили минерална вода.
Изследователите обаче предупреждават, че ползите за индивидуалните пациенти трябва да се тълкуват предпазливо, както и да бъдат потвърдени от по-нататъшни проучвания.
Ползите и рисковете от консумацията на алкохол от диабетици са противоречиви. И докато някои изследвания разкриват вероятни ползи от умерената употреба на спиртни напитки както от диабетици, така и от здрави хора, остава под въпрос дали лекарите трябва да препоръчват на пациенти с диабет да пият.
За целите на настоящото проучване специалистите са разделили на групи 224 души на възраст между 40 и 75 години, страдащи от диабет тип 2. Изследваните лица от различните групи е трябвало да пият по 150 милилитра минерална вода, бяло или червено вино. Преди началото на изследването участниците не са употребявали алкохол. Всички изследвани лица са се придържали към Средиземноморска диета.
В края на 2-годишния период на проучването специалистите са установили, че хората, консумирали червено вино на вечеря, са с по-високи нива на "добрия" холестерол, който помага за отстраняването на "лошия" холестерол от артериите. При тях също така е отчетен понижен риск от сърдечносъдови заболявания.
Изследователите са взели под внимание и рисковите фактори, съставляващи т.нар. метаболитен синдром, като например по-широка талия и повишено кръвно налягане.
Специалистите са установили, че при консуматорите на вино се отчитат по-малко рискови фактори за развитието на метаболитен синдром, отколкото при изследваните лица, които са употребявали минерална вода.
Водещи
-
За девети път в историята: Православната ни църква вари свето миро
Той обясни, че светото миро служи при миропомазването. След като се приготви мирото, то се...
14.04 | 16:15
-
4-годишно дете избяга от градина в Пловдив
"Тези ще ги вкарам в съдебна зала. Градил съм 30 години името си, не мога да допусна да го...
14.04 | 15:59
-
Агнешкото - за какво да гледаме на етикета
Тя припомни, че когато агнето е отгледано в България, печатът е син.
14.04 | 15:45
-
„Добре дошло, Бебе“: Раздават безплатни книжки за ваксините и отглеждането на деца в родилните у нас
На 8 април т.г. бе обявен конкурс за художествен текст „С думи срещу страха, с ваксини срещу...
14.04 | 15:30
Най-четени
-
Започва Страстната седмица
Днес, на Велики понеделник, започва Страстната седмица, която бележи последните дни от...
14.04 | 09:22
-
Облачен понеделник, на места ще превали
Максималните температури ще бъдат между 13° и 18°
14.04 | 08:00
-
Двама души са транспортирани в болница „Пирогов“ след нападението в района на Централните хали в София
Пострадалият е бил откаран по спешност в най-голямата болница в столицата за спешна помощ с...
14.04 | 11:15