Диетата, която е полезна за мозъка и тялото 12.05 | 13:00
Освен това понижава риска от сърдечносъдови заболявания и някои видове рак
Средиземноморска диета с повече ядки и зехтин подпомага паметта и когнитивните функции на възрастни хора, предаде Reuters, позовавайки се на резултатите от испанско изследване.
Предишни проучвания са показали, че Средиземноморската диета допринася за понижен риск от сърдечносъдови заболявания и някои видове рак, и намалява вероятността от развитието на болестта на Алцхаймер.
Досега обаче специалистите не са доказали убедително, че благоприятният ефект се дължи по-скоро на въпросния начин на хранене, отколкото на други здравословни практики на хората, които се придържат към него.
Авторите на настоящото проучване от Барселона, Испания, обаче са установили по-сериозна връзка между Средиземноморската диета и по-добрите когнитивни функции.
За да проучат по-добре ефекта от начина на хранене върху когнитивните функции, специалистите са анализирали данните за 447 души. В началото на изследването участниците са били на средна възраст 67 години и с наднормено тегло, но без затлъстяване. Много от тях са били с високо кръвно налягане и повишен холестерол.
В началото на изследването чрез тестове са били оценени мозъчните функции на участниците, а четири години по-късно са били проверени настъпилите изменения в тях.
Изследваните лица са били разделени на три групи според начина на хранене - Средиземноморска диета с добавен един литър зехтин екстра върджин, Средиземноморска диета с допълнителни 210 грама микс от ядки седмично и нискомаслена диета.
Направените тестове след края на изследването са показали, че паметта и когнитивните функции на участниците, придържали се съответно към Средиземноморска диета с допълнителни ядки и Средиземноморска диета с допълнителен зехтин, са се подобрили съществено. В групата на нискомаслена диета са отчетени отслабване на паметта и когнитивните функции.
Специалистите напомнят, че мозъкът се състои от близо 70 % мазнини, набавяни чрез консумираната от хората храна.
Една от най-често срещаните в мозъка мазнини е олеиновата - ненаситена мастна киселина, съдържаща се в ядките, зехтина, слънчогледовото семе и авокадото. Омега-3 мастните киселини, срещани в рибата, орехите и соята, също са важни за здравето на мозъка.
И докато тези полезни мазнини подобряват когнитивните функции и мозъчното здраве, нездравословните мазнини като съдържащите се в преработените храни трансмазнини, и наситените мазнини в животинските продукти допринасят за отслабване на паметта и когнитивните функции, отбелязват изследователите.
Водещи
-
Вицепрезидентът на КНСБ: На властта отдавна не вярваме
Отпуснатата помощ е реанимационна, за да не спрат мините и ТЕЦ „Марица изток 2“, заяви Огнян...
25.04 | 21:00
-
Четирима пострадали след зверска катастрофа на Подбалканския път София-Бургас
Сред тях има и дете
25.04 | 20:30
-
Добрев: Взеха главата на Росен Желязков, за да потулят връзката между Асен Василев и контрабандистите
Всъщност, колко пудела са необходими за да пренесат пачките на финансовия министър? Той не ги...
25.04 | 20:45
-
Eнергетиката ни трябва да има ясна стратегия, съхраняваща автономността на енергийната система
Това заяви президентът Румен Радев по време на среща на "Дондуков“ 2 с представители на...
25.04 | 20:01
Най-четени
-
Борисов: Честито на новата коалиция! „Честито на „Възраждане“
Според него ще се изредят поне още 5-6 служебни правителства.
25.04 | 10:17
-
Протестът на енергетиката блокира центъра на София и затвори пространството около пл. "Независимост"
Част от тях бяха допуснати в сградата на Народното събрание
25.04 | 12:45
-
Кумичане пази момите от страшния змей
Върбовите клони символизират палмовите, с които е посрещнат Христос в Йерусалим, това е и...
25.04 | 17:00
-
Байдън подписа за забраната на TikTok в САЩ
"Тази забрана ще унищожи седем милиона бизнеса и ще накара 170 милиона американци да млъкнат,...
25.04 | 15:10