Добра новина: празничната трапеза е полезна за здравето! 21.12 | 13:53

Вижте как да се възползвате от всички вкусотии, които ви предлагат празниците

От Гергана Златкова

Празничната трапеза с тежките ястия, полети с алкохол, не е толкова вредна за здравето, ако всичко се опитва бавно и не се прекалява, предаде АФП, цитирайки френски диетолози.

"Организмът може да се справи идеално с някакво излишество без да складира" - подчерта диетологът д-р Арно Кокол от  парижката болница "Питие-Салпетриер". Мнението му споделя и Солвейг Дариго: "Излишното се  елиминира естествено, при условия да не се стига до него често  през празничния период и да се взимат някои предпазни мерки". 

Такива са подкрепянето следобед, за да не е прегладнял човек, защото вечерята обикновено започва по-късно. Добре е тогава човек да хапне един-два плода, млечен продукт или малък сандвич, за да не се нахвърли по-късно на храната.

Преди празниците не е добре също да се пази диета, защото  организмът след това е склонен да компенсира.  За д-р Кокол удоволствието е неразделна част от храненето и човек трябва да яде бавно, да си дава сметка непрекъснато какво  слага в устата си, да дъвче добре, за да се освободят всички  аромати. Д-р Дариго мисли, че е по-важно "човек да празнува, а не да се тъпче".

Съществуват няколко решения. Възможно е човек да  избере едно тежко ястие, а всичко останало да е по-здравословно. Другият вариант е да се наслади на всичко, но в малки количества, а и без сосове. Важно е също продуктите да са качествени, а домашната кухня е препоръчителна. 

Диетолозите напомнят, че алкохолът и мазнините не са добра компания.

Съчетаването им затруднява много храносмилането.

За да се възстанови човек по-добре, е важно хидратирането -  с вода, билкови чайове, растителни бульони, плодове и зеленчуци. Полезна е и разходката.

Водещи

Най-четени