Доброволци ще ни дебнат дали пушим на закрито 09.10 | 11:56

Набирането им стартира с акция на неправителствената организация Гражданска инициатива "България без дим"

От Филипа Тодева

Доброволци ще следят за спазването на забраната за пушене на закрито. Набирането им стартира с акция на неправителствената организация Гражданска инициатива "България без дим". Това обяви Павел Андонов, член на гражданската инициатива.

Тези доброволци ще преминават обучения по закона и неговото прилагане и тълкуване. Основната им дейност ще бъде или в това да предупреждават собствениците, че в заведенията им се пуши, или да алармират контролните органи за нарушението на разпоредбите.

Според д-р Маша Гаврилова, старши експерт и анализатор на здравни политики, има желание забраната да бъде утвърдена и като цяло законът да се спазва, но все още има собствениците, които гледат как да заобиколят или нарушат регламента и собствениците стават все по-изобретателни, превръщайки чашки с цветя и вазички в пепелници.

По нейно мнение законът не дава точна формулировка на закрито и открито място за тютюнопушене.

По думите на д-р Гергана Гешанова, от Гражданска инициатива "България без дим", те трябва да са хора с будна съвест и да не са комсомолци, нито отрядници.

За някои от нарушенията на забраната от гражданската инициатива са получили сигнали и са публикували в заведенията нарушителите и точните им адреси. Според тях, обаче в това няма проблем, защото те са публикували само сигналите, а не конкретни предписания или данни за нарушения.

"Няма как фактите да се скрият. Ако някой иска да ни съди - и ще види какъв е резултатът", коментира адвокат Методи Байкушев.



Собственик на заведение, в което забраната за пушене е въведена още преди официалната държавна разпоредба да влезе в сила, категорично опроверга данните, изнесени от бизнеса в бранша, като подчерта, че не е вярно, че са съкратени между 6 и 16 хиляди служители.

По думите на Йордан Дичев сега всички ще работят на равни начала, а в самите заведения няма промени в посещаемостта.

За периода 1 юни - 30 септември 2012 г. от Гражданска инициатива "България без дим" са получили 151 сигнала за нарушение на забраната за пушене на закрито.

Най-много са в София - 76 сигнала. 100 от сигналите за нарушения са в заведения за хранене и развлечения. 16 сигнала са подадени от родители, възмутени от тютюнопушене на детски площадки.

За някои от нарушенията са получени сигнали от различни лица, като две заведения за хранене в София, нощни барове в Плевен, дискотеки в Слънчев бряг и Пловдив и др.

Водещи

Най-четени