Швейцария не ще пълна забрана за пушене 23.09 | 18:09

След проведен референдум се оказва, че швейцарците са против мерките срещу пушенето

От Кремена Бедерева

Швейцарците решаваха днес дали да се въведе абсолютна забрана на тютюнопушене на обществени места. У нас забраната важи от 1 юни тази година.

След проведен референдум се оказва, че швейцарците не са толкова толерантни, колкото българите. Те се обявиха против мерките.

Предварителните данни показват, че срещу предложената инициатива са се обявили над 55% от участвалите в референдума.

Бизнесът спореше, че мерките са твърде екстремни. Предложението за рестрикциите бяха предложени преди две години, но бяха приети само в няколко окръга.

Законът не мина заради лобито на туризма и тютюнопроизводителите в страната.

Намеренията на Берн да ограничи до тотална забрана пушенето беше в отговор на оплаквания на служители в ресторантьорския бизнес, че въпреки отделните помещения за пушене на клиенти, те пак са принудени да се съобразяват с дима.

Критиците на мярката спорят, че забраната вече е наложена в 8 окръга в страната, но съществуват други 18, където се пуши. При първите рестрикциите са повлияли негативно на бизнеса.

В отговор на критиките предложеният закона д-р Жан-Шарл Риел каза, че там, където забраната е в сила, се наблюдава 20% спад на хоспитализираните от сърдечносъдови проблеми. От своя страна хотелиери и  ресторантьори казаха, че мерките са екстремни и ще ударят бизнеса им.

Водещи

Най-четени