Другата седмица в НС ще умуват да се пуши ли на закрито 07.12 | 13:56

Шефката на здравната комисия е убедена, че колегите ѝ от ГЕРБ няма да подкрепят идеята

От Диана Цветкова

Членовете на ГЕРБ в комисията по здравеопазване в Народното събрание няма да подкрепят проекта за отмяна на забраната за тютюнопушене. В това е уверен председателят на комисията д-р Даниела Дариткова.

Следващата седмица комисията ще разгледа законопроект, предвиждащ да се върне старият режим за пушене на обществени места, включително на работните места, уточни Дариткова пред журналисти в Пловдив.

По нейно мнение обаче трябва да се даде възможност мерките за ограничаване на пушенето да придобият популярност, защото те целят да се намали вредният навик сред младите, както и влиянието на цигарения дим върху непушачите.

"Нашата цел е чрез тази забрана да създадем друг модел на обществено поведение, в който пушенето да се възприема от младите като вреден навик", заяви Дариткова, цитирана от БТА.

Тя бе категорична, че няма конкретни бизнес аргументи, че за трите месеца, откакто е в сила забраната за пушене, ресторантьорският бизнес е в стагнация. Освен това депутатът посочи, че когато се поставят аргументи, свързани с бизнеса или със здравето, то тези за здравето са по-важни.

В Пловдив Даниела Дариткова коментира и заплахите на лекарите, че няма да подпишат Националния рамков договор. Тя изрази надежда медиците да проявят разум и рамковият договор да бъде сключен.

По думите ѝ бюджетът на Здравната каса тази година е по-голям с около 76 млн. лева, а това "ще позволи по-спокойно да се реализират дейностите във всичките нива на медицинското обслужване".

Водещи

Най-четени