Непушачите излизат на контрапротест, ако отменят забраната за пушене 05.12 | 12:46

Няма обективна картина дали заведенията фалират от забраната или поради лош мениджмънт, смятат от Коалиция без дим

От Ивелина Георгиева

Ако пълната забрана за тютюнопушене на обществени места бъде отменена, ще има контрапротест на непушачите. Това каза за iNews д-р Гергана Гешанова от Коалиция без дим, помолена да коментира намерението, витаещо в общественото пространство за връщане на забраната за тютюнопушене в заведения след 22.00 часа.

Въпреки категоричните твърдения от представителите на кабинета и Министерството на здравеопазването, че забраната за тютюнопушене ще се запази, от парламентарните кулоари плъзна слух за отмяната й. Пред iNews народният представител Кирил Гумнеров – вносител на законопроекта, отменящ изцяло пълната забрана за тютюнопушене, коментира, че след като определени кръгове от ГЕРБ явно са разбрали, че забраната за тютюнопушене не им носи позитиви с оглед на наближаващите избори, се чудят как да дадат крачка назад.

"Ако се погледне в социалните мрежи, ще се видят множеството коментари на пушачи и непушачи, подкрепящи пълната забрана, които се надяват, че държавата веднъж като е създала едни закони, ще ги отстоява. Но ако все пак и тя не го направи, сигурно и те ще излязат на един протест, който ви гарантирам, че ще бъде много по-масов от този на пушачите, наречен "протест на масите", коментира от своя страна Гешанова.

По думите й да се промени закона би било изключително нелепо и връщане на назад. Тя се надява парламента в болшинството си да прояви разум и да не предприеме тази стъпка, с която ще отблъсне изключително много младите хора, непушачите и всички, които биха искали да живеят пълноценно.

Според Гешанова евентуалното разрешаване да се пуши след 22.00 часа в заведенията е много голямо недомислие, защото то ще постави в една голяма неравностойност самите заведения – тези, които работят до 22.00 часа и тези, които работят след 22.00 часа. Така заведенията вече няма да бъдат равнопоставени, посочи тя.

Гешанова определи като голяма заблуда твърдението, че фалиралите заведение вследствие на въвеждане на пълната забрана са голям процент.

"Първо нека да видим дали наистина има фалирали, защото това се говори с много голям замах, но ако отворите сайта на Националния статистически институт, ще видите, че заплатите на тези хора се увеличават. Ако те уволняват хора затова да си увеличат заплатите, какво е виновно тютюнопушенето за това", подчерта Гешанова.

По думите й в момента няма обективна картина и научно изследване затова дали заведенията са фалирали наистина вследствие на пушенето или заради неспособността на някой мениджър да си ръководи бизнеса по-гъвкаво или по-разумно. Тя е на мнение, че има нужда от малко време човек да свикне с тази мисъл и да приеме един закон, който е за негово добро.

"Ето в Турция също много пушат и те са повече с нашия темперамент и навици, но приемат, че не се пуши в ресторантите. Една Англия и Исландия въведоха забраната преди толкова години и казаха, че в началото е било по-трудно, особено в студените месеци, но после добрата обстановка, хубавото обслужване, вкусната храна отново върна хората по заведенията, защото те търсят там социално общуване. Те не отиват в заведенията да се напушат, а да общуват и ресторантът им дава тази възможност", обясни непушачът.

Намерението да се пуши след 22.00 часа ще засегне най-много младите хора, които посещават заведенията, в които се танцува, допълни Гешанова.

"След като отидат там в тази среда на пушене, от която се отърваха ще ги върнем крачка назад в историята. Хората там отиват да играят, да се забавляват, те дишат дълбоко и този не добре почистен въздух ще ги опуши и ще им навреди. Мисля, че направихме нещо добро като страна и сега да се връщаме назад не е добре. Защо се страхуваме да бъдем на добрите първи места, а се стремим да сме на първите места по инфаркти и инсулти. Това ли е нашата цел?", попита тя.

Днес се очаква да се проведе среща между ресторантьорски асоциации и здравният министър Десислава Атанасова. На срещата браншът ще поиска отмяна на пълната забрана за тютюнопушене.

Гергана Гешанова смята, че здравният министър ще защити достойно здравето на народа, защото според обективни данни на Коалиция без дим има 3700 нови случая на ракови заболявания на белите дробове през последните години в България и 80% от тях са сред пушачите.

Водещи

Най-четени