Държавата ни примамва с евтини маратонки, за да спортуваме 24.01 | 10:22

Целта е да се активизира населението да спортува като част от политиката за здравна профилактика

От Кремена Бедерева

Държавата ще работи активно с производителите и търговците на спортни стоки, за да предлагат спортни екипи като маратонки, анцузи и уреди на достъпни цени. Тази дейност е залегнала в одобрена от правителството Национална здравна стратегия и целта е повишаване на физическата активност на българите, за да са по-здрави.

Документът бе принципно одобрен от правителството на 21 декември, но по искане на голяма част от министрите здравният Таня Андреева трябваше да я доработи. Окончателното одобрение е станало на 21 януари с решение на подпис, съобщи в. "24 часа".

Активизирането на българите да спортуват е част от политиката за здравна профилактика, която е залегнала в стратегията.

Държавата ще работи заедно с частни фирми и за изграждането на спортни площадки и зали, чието ползване от хората да бъде евтино, предвижда още планът за действие на стратегията. Отговорник за всички спортни дейности според документа е Министерството на здравеопазването.

В университетите, които обучават студенти в медицински специалности, да се въведе не само държавна, но и общинска поръчка, предвижда мярка за справяне с дефицита на лекари в България.

Общините сами ще определят от какви специалисти имат нужда техните болници и ДКЦ-та. Работата по тази мярка трябва да започне още през 2014-а, но първите студенти по медицина-общинска поръчка, биха могли да започнат да учат чак през 2016 г.

В стратегията е планирано и държавата да намали наполовина приема по специалности, в които има прекалено много медици, за сметка на тези, в които има дефицит на кадри.

Университетите ще трябва да увеличат приема на медицински сестри. Целта е постепенно съотношението лекари-сестри да стане 1:2. Идеята на здравното министерство предвижда и да се дадат повече права на сестрите и акушерките при лечението на пациенти, за да могат да се разтоварят лекарите за важните случаи.

В периода 2015-2016 г. ще се работи и по реформа на здравноосигурителната система.

Не се предвижда увеличаване на осигуровките, а въвеждането на различни здравноосигурителни пакети.

Водещи

Най-четени