Дянков отговори на нападките на Цветан Райчинов 22.01 | 15:53

Наличностите по банковите сметки на НЗОК са част от фискалния резерв, твърди Дянков

От Елена Кирилова

Наличностите по банковите сметки на НЗОК, както и наличностите на централния бюджет, участват във фискалния резерв, а сметките на НЗОК в края на бюджетната година не се зануляват, а приключват с наличности, явяващи се като преходен остатък в следващата година.

Това посочва министърът на финансите Симеон Дянков в писмо до председателя на УС на Българския лекарски съюз Цветан Райчинов, в отговор на обвиненията на последния, че Дянков е обсебил здравните му вноски.

По думите на министъра фискалният резерв представлява обобщен показател за наличностите по бюджетите, фондовете и сметките и не се смята за финансово-правна норма за акумулиране и разходване на публични средства.

Във връзка с обвиненията на Райчинов, основните източници на финансиране на здравноосигурителните разходи са не само собствените приходи по бюджета на Здравната каса, но и републиканския бюджет.

В писмо до председателя на БЛС Симеон Дянков посочва, че неизпълнението на приходите по бюджета на НЗОК може да се финансира за сметка на централния бюджет. Това, от своя страна, е гаранция за финансирането на необходимите здравноосигурителни плащания през годината.

Кореспонденцията, изпратена от Министерството на финансите във връзка със случая разкрива и писмо на Райчинов до премиера Бойко Борисов, в което първият посочва, че е констутиционно недопустимо да се отнемат средства на гражданите и да се прехвърлят в ръцете на изпълнителната власт.

Той твърди, че Министерски съвет и Народното събрание са сменили целта на здравните вноски, като ги е насочила за покриване на други ангажименти на държавата, което е трябвало да се случи със средства от републиканския бюджет.

Молбата на Райчинов към правителството и МФ е да бъдат взети незабавни мерки за възстановяването на отнетите средства и разпределянето им чрез договорните процеси по изготвяне и подписване на Националния рамков договор за 2013 и чрез Договора за обеми и цени за тази година.

Ако това не се случи, БЛС ще се обърне към омбудсмана на България, ще обсъди правната възможност за завеждане на искове по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди. Заканата е и за сезиране на Върховната административна прокуратура и Върховната касационна прокуратура за неизпълнение на решение на Конституционния съд.

В отговор Симеон Дянков е посочва, че решенията са целели създаването на бюджетни механизми за разходване на част от средствата на НЗОК чрез бюджета на Министерството на здравеопазването. Идеята е това да се случва без да оказва влияние върху достъпа до здравни услуги в пълен обем и обхват

Водещи

Най-четени