Е-здравеопазването носи ползи, но трябва стратегия за развитието му 08.05 | 10:40

Хората трябва да бъдат сигурни за защитата на данните си, съветват експерти

От iNews.bg

Европейците могат да се възползват от персонализирано здравеопазване, с по-малко безпокойства и повече ползи за пациента. За целта обаче трябва да бъде изготвена стратегия как информационните технологии и комуникациите могат да влязат в употреба, така че плановете да бъдат изпълнени.

Върху проблемът здравеопазване и информационни технологии работи експертна група, оглавявана от президента на Естония Тоомас Хендрик Илвес. Експертите са подготвили свои предложения и са ги изпратили на комисаря, отговарящ за информационните технологии Нели Крус и комисаря по въпросите на здравето Джан Дали.

На базата на тези документи Европейската комисия ще се опита да разкрие потенциала на електронното здравеопазване в Европа.

Ето и какви са конкретните препоръки на експертната група:

- създаване на рамки и начини за управление на масивите от данни за здравето на европейците. Те трябва да бъдат сигурни и хората да не се съмняват, че някой може да злоупотреби с информацията;

- подкрепа на медицинската грамотност – медицинските данни трябва да бъдат поднесени в такъв вид, че и пациентите да разбират за какво става дума в картоните и диагнозите им;

- добри практики – страните от ЕС трябва да могат да се възползват от опита на пионерите в електронното здравеопазване;

- преориентация на европейските политики – необходими са специфични бюджетни линии, които да подпомогнат развитието на електронното здравеопазване.

Водещи

Най-четени