Ежедневни навици вредни за здравето 27.04 | 12:17

Честото къпане и чистенето се оказват, че не са никак полезни

От Ивета Бебова

Всички знаем колко вредни за здравето са тютюнопушенето, алкохола и калоричната храна, но е възможно и съвсем обикновени малки навици да са също толкова вредни.

Според проучване, цитирано от Dailymail, всеки от нас има някои малки ежедневни "грехове", които застрашават здравето му.

Къпане всеки ден

Съвременната мания по чистотата може сериозно да навреди на кожата, според доктор Ник Лов, консултант по дерматология към клиниката "Крандли” в Лондон.

"Повечето хора се къпят твърде често. Топлата вода в комбинация със сапуна лишава кожата от естествената й хидратация, изсушава я, напуква я и дори може да предизвика инфекция. За повечето хора не е необходимо да се къпят всеки ден”, заявява докторът.

Ако все пак не можете да си представите да пропуснете ежедневния си душ, погрижете се да използвате щадящи кожата продукти и хладка вода.

При много суха кожа ползвайте душ гел без сапун, с парафинови масла и емулгиращ мехлем.

Осемчасов сън

Идеята, че трябва да спим по осем часа всяка нощ е съвременна приумица, твърди професор Джим Хоум.

"Еволюирали сме до там да имаме много гъвкав и разпокъсан сън, една следобедна дрямка може да е много по-полезна от нощния сън", допълва той.

"Една кратка 15-минутна дрямка може да има същия ефект, както дългия нощен сън”, заявява професорът.

Той обяснява, че стотици години, хората се практикували тези кратки дрямки, които са ги зареждали с енергия и сила. Самият Леонардо Да Винчи, е твърдял, че 15-минутен сън на всеки шест часа, може да възстанови напълно силите на организма.

Изплакване след измиване на зъбите

Преборете се с желанието си да изплакнете зъбите си, след като ги измиете, съветва зъболекарят доктор Фил Стемър.

"Изплакването отмива всички защитни вещества, оставени от пастата за зъби, които ако не бъдат премахнати действат на зъбите с часове.”

"Аз се опитах да спра да пия каквито и да е течности поне половин час след миенето на зъби, първоначално усещането е странно, но свикнах бързо. Вече дори не мокря четката си за зъби преди да започна да ги мия, защото и това може да намали въздействието на пастата. В устата има достатъчно влага и няма нужда от допълнителна”, заявява доктор Стемър.

Никога не мийте зъбите си веднага след ядене, е следващият съвет на доктора.

"Изчакайте поне половин час преди да измиете зъбите си, защото киселините и захарите от храната, временно отслабват защитния слой на емайла на зъбите. Ако измиете зъбите си, веднага след ядене, вие ще разрушите отслабения емайл.”

"Най-добрият вариант е да измиете зъбите си преди ядене и ги освежите след това с вода за уста”, завършва докторът.

Чистенето

В изследване, проведено върху 100 работещи мъже и жени, било установено, че тези, които чистят всекидневно къщите си, имат високо кръвно налягане и са като цяло по-стресирани.

Американските учени провели проучването открили, че високото кръвно налягане идва от тревогите как да се намери време да се свърши цялата домашна работа, чистенето и пазаруването.

Чистенето може да доведе и до астма, се твърди в изследване на испански научен екип.

Употребата на почистващи препарати и спрейове е една от седемте причини за развитие на астма в зряла възраст.

Деветгодишното проучване проведено върху 3500 човека от 22 европейски страни, установило, че при хората, използващи редовно почистващи препарати рискът от астма е с 40% по-висок.

Опасността значително се повишава, ако се използват няколко различни вида препарати и спрейове.

Неправилно дишане

"Помолете някой да си поема дълбок дъх, без съмнение всеки ще издуе гърдите си, докато издишва, но това е грешно”, казва психотерапевтът Нийл Сах.

"Докато сме бебета, ние всички дишаме от коремите си, като използваме целия капацитет на дробовете си. Но растейки, започваме да дишаме по по-неефективен начин."

По природа ние дишаме с корема (диафрагмата) и с гърдите.

Вследствие на неправилното дишане газовият баланс на тялото става все по-оскъден – задъхваме се и пъшкаме.

Но има начин да се научим да дишаме правилно, просто трябва диафрагмата да бъде включена в процеса на дишането.

Докторът предлага следното упражнение – опитвате се да издуете корема, докато вдишвате, като в същото време се стремите гръдния ви кош да остане сравнително неподвижен. Представяйте си, че една волейболна топка изминава разстоянието между пъпа и гръбначния ви стълб, като избутва корема ви навън. След това включете и коремните си мускули в дишането.

"Дишането трябва да бъде ритмично и постоянно, с около 12 и 20 вдишвания в минута и с кратка пауза между тях. Само по няколко минути упражнения всеки ден могат огромен ефект, те помагат да преборим стреса и да се справим с високото кръвно налягане", завършва докторът.

Почивка след вечеря

Случвало се е на всеки, след бърза вечеря, да се излегне на дивана, а след това да отиде да си легне.

"Ако веднага се излегнете след вечеря или ядете непосредствено преди лягане, тялото ви няма да преработи добре храната и тя ще се натрупа като мазнина", заявява Клеър МакЕвил, диетолог от Кеймбриджкия университет.

"Ако приемате повече калории на закуска, има по-голяма вероятност да ги изгорите през деня", допълва тя.

Съветът на доктора е една кратка 20-минутна разходка след вечеря, която да ви гарантира, че тялото ви ще има време да обработи храната.

 

Водещи

Най-четени