Каква е причината за хълцането? 26.08 | 18:36

Истината е, че до този момент няма напълно единодушно мнение по въпроса

От Нели Минчева

Едва ли има човек, който да не е страдал от изключително досадното хълцане, сполетяващо ни понякога в най-неподходящите моменти и без значение дали сме на работа, вкъщи или навън. 

Според някои учени е възможно хълцането да е резултат от еволюцията и факта, че много далечните ни предшественици са живеели във водата. Има и теория за това, че хълцат дори и неродените бебета, с което се подготвят за процеса на самостоятелно дишане.

Истината е обаче, че до този момент няма напълно единодушно мнение по въпроса за хълцането и дали то носи някаква полезност за човешкия организъм.

От FitWell.bg обясняват, че физиологично хълцането се дължи на спазъм в диафрагмата, който може да бъде причинен от много неща, без да е ясна основополагащата причина. Най-често започваме да хълцаме заради пълен стомах – резултат от поглъщането на прекалено много храна и/или въздух.

Разширеният стомах оказва натиск върху френичния нерв, в резултат от което последният се дразни и започва да съкращава диафрагмата. 

Особено голяма е вероятността това да се случи, ако препълним стомаха си с люта храна, тъй като последната е особено дразнеща. Пушенето и употребата на алкохол също са сред основните причинители на хълцане.

Със същия ефект се слави и рязката температурна промяна, например потапянето в студена вода или изпиването на гореща напитка. Както и някои емоционални състояния като шок, възбуда и стрес.

В народната медицина се разпространяват много методи за спиране на хълцането, но като че ли и по този въпрос няма пълно единодушие. Тук са събрани някои възможни причини за възникването на това състояние, както и предложения как да се борим с него, като информацията е поднесена със свежо чувство за хумор, за да може да бъде прочетена с усмивка дори и от хълцащите точно в този момент.

Водещи

Най-четени