Естествените заместители на бялата рафинирана захар 25.04 | 21:00
Както и на изкуствените подсладители
Хората, които обичат да подслаждат храните, които консумират, не бива да разчитат единствено на рафинирана захар или изкуствени подсладители, за да изпълнят задачата. Има няколко различни източници на сладък вкус, които на всичкото отгоре не допринасят с много към калорийния прием, който така силно плаши съвременното общество. Най-важното нещо при избора на естествен подсладител е да се търсят различните ползи в допълнение към сладкия вкус.
Стевия
Стевия идва в различни форми и състояния. Тя може да бъде закупена като прах, на хапчета или в течна форма. Смята се, че е приблизително 200 пъти по-сладка от обикновената захар и може да се използва както при готвене, така и за подсладител на напитки. Стевия не съдържа калории и за разлика от изкуствените подсладители не предизвиква неприятни странични ефекти. Тя се препоръчва за диабетици, тъй като тя не предизвиква драматичен ефект върху нивата на кръвната захар, какъвто имат другите подсладители.
Кленов сироп
Кленовият сироп е подобен по състав на бялата захар, но е приблизително два пъти по-сладък от своя рафиниран колега. Той се произвежда от дървесен сок, който се изварява за отстраняване на излишната течност. Сиропът се концентрира, така че има много силно изразен вкус. Процесът по сгъстяване на кленовия сироп наподобява технологията за производство на меласа. Кленовият сироп се характеризира с дълбокия си златист цвят и гъстия карамелен вкус.
Мед
Медът е най-близкият по състав заместител на захарта за консумация. Основната разлика идва от допълнителното му съдържание. Рафинираната бяла захар е бедна на хранителни вещества и съдържа прекомерно количество калории. Медът, от друга страна, съдържа подобно количество калории, но е много по-сладък и съдържа множество хранителни вещества. Тя е една от малкото храни на Земята, които съдържат по малко количество от всички познати микроелементи. Може да се използва при готвене по същия начин, както се използва рафинираната захар и носи лек допълнителен специфичен вкус. Може да се използва и за шейкове и смуутита за допълнителен вкус и ползи.
Естествените подсладители са полезни за всеки, който се опитва да отслабне или да контролира количеството на захарта, която консумира (поради диабет или други здравни проблеми). Знанието за доброто съчетаване на вкусове и аромати ще ви помогне при избора на правилен естествен подсладител за всяка храна.
Водещи
-
Тази година "Българската Коледа" ще подкрепи хронично и тежко болните деца
Инициативата се провежда за 23-та поредна година и е под патронажа на държавния глава
25.12 | 17:59
-
Сняг и силен вятър затрудняват движението в Североизточна България
Пътищата са проходими при зимни условия, почистваща техника работи в критичните участъци
25.12 | 16:59
-
На втория ден от Коледа: Жълт код за опасно студено време в 10 области у нас
Североизточният вятър до сутринта в повечето места ще стихне. Минималните температури ще бъдат...
25.12 | 16:30
-
Дните около Коледа се считат за подходящи за гадания и предсказания
Свързано със зимното слънцестоене и началото на годината, времето около Коледа се смята за...
25.12 | 16:00
Най-четени
-
АПИ: 377 машини почистват пътищата
Временно е ограничено преминаването на тежкотоварни автомобили над 12 тона през прохода...
25.12 | 14:59
-
Коледари обикалят домовете срещу зли сили
Коледарите силно тропат с гегите си, за да ги чуе стопанинът, да разлаят кучетата и да се...
25.12 | 10:45
-
От 150 лв. в София до 38 лв. в Скопие: Колко струва да си наемеш Дядо Коледа
Какъв е ценоразписът на Дядо Коледа?
25.12 | 11:30
-
Каква е пътната обстановка в София след коледния сняг
Започват обработки на опасни и стръмни участъци в столицата.
25.12 | 14:00