Ето за какво са полезни най-популярните ядки 16.02 | 11:40
Дори в малки количества ядките имат много полезни качества за човешкото здраве.
Орехи
Орехите имат по-висока антиоксидантна активност в сравнение с всяка друга ядка. Яденето на богата на орехи храна предотвратява "лошия" холестерол след хранене.
Също така те са със значително съдържание на омега-3 мазнини, които намаляват риска от сърдечно-съдови заболявания. Известен факт е, че те поддържат добра мозъчна функция.
Може да е просто съвпадение, че черупката на орех изглежда като мъничък мозък, но изследванията сочат, че орехите наистина може да са полезни за ума ви. И не на последно място яденето на орехи може да помогне за поддържане на здравето и плодовитостта на мъжете.
Бадемите
Бадемите са полезни срещу настинка и грип, редуцират холестерола, помагат и срещу диабет и за намаляване на кръвното налягане, богати са на протеини, помагат за повишаване на мозъчната активност и спомагат за отслабването, пише btvnovinite.bg.
Кашу
Плодът на дървото кашу се казва кашу-ябълка. Прилича на круша и може да се яде. На върха на кашу-ябълката расте семето, което всички наричаме ядка кашу.
Яденето на кашу може да помогне за укрепване на костите.
Кашу-ябълката може да се срещне в Бразилия, Индия или Кения. Яденето на кашу може да помогне за укрепване на костите. Подобно на калция, магнезият е важен и за здравето на костите, което е основното съдържанието му.
Шамфъстъците
Шамфъстъците имат специфичен аромат и зелен цвят. Те са полезни за здраво сърце. Когато дневно ядем от 50 до 100 грама шамфъстък, се намалява кръвното налягане, ако сме в състояние на стрес.
Шамфъстъците имат едно от най-високото съдържание на фибри от всички ядки, като могат да осигурят 12% от необходимия ви дневен прием на фибри. Яденето само на 60 грама шамфъстъци на ден също така може да увеличи нивата на витамин Е в кръвта ви.
Яденето само на 60 грама шамфъстъци на ден също така може да увеличи нивата на витамин Е.
Лешници
Подобно на другите ядки, лешниците са богати на хранителни вещества и имат високо съдържание на протеини, мазнини, витамини и минерали. Лешниците съдържат също така витамин В6, фолат, фосфор, калий и цинк. Освен това те са богат източник на моно- и полиненаситени мазнини и в тях има омега-6 и омега-9 мастни киселини, като олеинова киселина.
Лешниците осигуряват значителни количества антиоксиданти, доказано е също, че подпомагат работата на сърцето и намаляват лошия холестерол.
Семена
Близки до ядките като вкус и като свойства са семената. Те също зареждат тялото с много енергия.
Такива са семената на сусама, слънчогледа, тиквените семки и лененото семе. В сусама например ниското съдържание на въглехидрати и голямото количество ненаситени мазнини помагат за балансиране на кръвната захар в тялото.
Цинкът, който се открива в сусамовото семе, е необходим за производството на колаген. В маслото се откриват минерали и антиоксиданти, които имат благоприятно действие за косата и кожата.
Водещи
-
Мъж внесе спестяванията си в банка в Горна Оряховица и предизвика пожар: По банкнотите имало нафталин
При пожар в банков клон в Горна Оряховица са изгорели 30 000 лева
24.12 | 13:00
-
Проф. Кантарджиев: Греяно вино е полезно за облекчаване на леки вирусни инфекции
По повод комерсиализацията на Коледа, проф. Кантарджиев подчерта, че подаръците са важни, „но...
24.12 | 12:30
-
Най-често задаваните въпроси от клиенти на банки във връзка с превалутирането
Едно от основните притеснения на гражданите е дали ще се наложи смяна на IBAN-а
24.12 | 12:15
Най-четени
-
Какво да присъства на трапезата на Бъдни вечер
Насладете се на коледната магия като разгледате тези чудни ястия:
24.12 | 10:16
-
Жълт код за обилен снеговалеж е обявен от НИМХ за 25 декември 2025 г.
За днешния 24 декември е обявен предупредителен код за опасни валежи от дъжд в седем области...
24.12 | 09:30