Ето за какво са полезни най-популярните ядки 16.02 | 11:40

Дори в малки количества ядките имат много полезни качества за човешкото здраве.
Орехи
Орехите имат по-висока антиоксидантна активност в сравнение с всяка друга ядка. Яденето на богата на орехи храна предотвратява "лошия" холестерол след хранене.
Също така те са със значително съдържание на омега-3 мазнини, които намаляват риска от сърдечно-съдови заболявания. Известен факт е, че те поддържат добра мозъчна функция.
Може да е просто съвпадение, че черупката на орех изглежда като мъничък мозък, но изследванията сочат, че орехите наистина може да са полезни за ума ви. И не на последно място яденето на орехи може да помогне за поддържане на здравето и плодовитостта на мъжете.
Бадемите
Бадемите са полезни срещу настинка и грип, редуцират холестерола, помагат и срещу диабет и за намаляване на кръвното налягане, богати са на протеини, помагат за повишаване на мозъчната активност и спомагат за отслабването, пише btvnovinite.bg.
Кашу
Плодът на дървото кашу се казва кашу-ябълка. Прилича на круша и може да се яде. На върха на кашу-ябълката расте семето, което всички наричаме ядка кашу.
Яденето на кашу може да помогне за укрепване на костите.
Кашу-ябълката може да се срещне в Бразилия, Индия или Кения. Яденето на кашу може да помогне за укрепване на костите. Подобно на калция, магнезият е важен и за здравето на костите, което е основното съдържанието му.
Шамфъстъците
Шамфъстъците имат специфичен аромат и зелен цвят. Те са полезни за здраво сърце. Когато дневно ядем от 50 до 100 грама шамфъстък, се намалява кръвното налягане, ако сме в състояние на стрес.
Шамфъстъците имат едно от най-високото съдържание на фибри от всички ядки, като могат да осигурят 12% от необходимия ви дневен прием на фибри. Яденето само на 60 грама шамфъстъци на ден също така може да увеличи нивата на витамин Е в кръвта ви.
Яденето само на 60 грама шамфъстъци на ден също така може да увеличи нивата на витамин Е.
Лешници
Подобно на другите ядки, лешниците са богати на хранителни вещества и имат високо съдържание на протеини, мазнини, витамини и минерали. Лешниците съдържат също така витамин В6, фолат, фосфор, калий и цинк. Освен това те са богат източник на моно- и полиненаситени мазнини и в тях има омега-6 и омега-9 мастни киселини, като олеинова киселина.
Лешниците осигуряват значителни количества антиоксиданти, доказано е също, че подпомагат работата на сърцето и намаляват лошия холестерол.
Семена
Близки до ядките като вкус и като свойства са семената. Те също зареждат тялото с много енергия.
Такива са семената на сусама, слънчогледа, тиквените семки и лененото семе. В сусама например ниското съдържание на въглехидрати и голямото количество ненаситени мазнини помагат за балансиране на кръвната захар в тялото.
Цинкът, който се открива в сусамовото семе, е необходим за производството на колаген. В маслото се откриват минерали и антиоксиданти, които имат благоприятно действие за косата и кожата.
Водещи
-
Откриват паметник за лекарите, загинали от COVID-19
Паметникът се намира в двора на болницата, вляво от входа на параклиса.
20.05 | 10:15
-
Край на ремонта по автомагистрала "Тракия" в платното за Бургас в отсечката около Пловдив
Започва и ремонт на платното за столицата като се въвежда временна организация за безопасност...
20.05 | 10:05
-
Синдикати: Готови сме отново за стачка в градския транспорт
Синдикатите са против сливането на транспортната система в едно дружество.
20.05 | 09:45
-
Защо не трябва да държите плодове и зеленчуци заедно
Как да използвате етилена в своя полза?
20.05 | 09:30
Най-четени
-
Метрото продължава да работи с допълнителни влакове въпреки възстановеното движение на наземния транспорт
Шестдневна блокада
20.05 | 08:45
-
След двучасов разговор между Путин и Тръмп: Русия е готова за преговори с Украйна
Според Си Ен Ен обаче Тръмп е провел телефонен разговор с украинския лидер, преди да се обади...
20.05 | 08:59