Жена роди след уникална операция 22.08 | 13:37

30-годишна пациентка стана майка след успешна хирургическа интервенция за отстраняване на рак на шийката на матката с робота "Да Винчи"

От Кремена Бедерева

30-годишна пациентка стана майка след успешна хирургическа интервенция през септември 2010 г. за отстраняване на рак на шийката на матката с робота "Да Винчи" в онкологичния център на Университетската болница в Плевен.

Екипът на проф. Григор Горчев от университета в Плевен е приложил уникалния за Източна Европа метод в роботизирана операция. Това съобщи Велина Дукова, експерт във висшето училище, цитирана от БТА.

При операцията са запазени детеродните функции на жената, като вторият яйчник е повдигнат по-високо, за да не бъде засегнат от последвалата лъчетерапия. След операцията тя е забременяла ин витро и вече е майка на здраво дете.

Операцията по новия метод, приложен от проф. Горчев, се нарича роботизирана трахелектомия. Проф. Горчев вече е получил признание и подкрепа за прилагането на сложния метод с робота "Да Винчи" на няколко научни форума в Европа и САЩ.

 

Водещи