Жените до 37 г. имат по-голям шанс за здраво бебе при инвитро 14.07 | 11:23

Друг основен фактор е отделянето на 11 и повече яйцеклетки

От Петя Михайлова

Жените до 37 г. имат най-голям шанс да родят живо и здраво бебе при една от най-честите инвитро манипулации – ICSI, при която един сперматозоид се инжектира директно в яйцеклетката.

Друг основен фактор е отделянето на 11 и повече яйцеклетки при стимулацията на яйчниците.

Това каза д-р Явор Владимиров, специалист с над 20 г. опит в областта на репродуктивната медицина, позовавайки се на мащабно проучване, провеждано 18 години в Белгия.[1]

"Това проучване доказва и нашите наблюдения в практиката и ни дава сигурност, че сме на прав път в преценките си, защото се обосновава на изследване върху много повече хора. При нас обаче, идват много жени с намалена яйчникова функция, при които могат да се вземат по-малко от 5 яйцеклетки и това прави работата ни още по-трудна", допълва специалистът.

Резултатите от изследването бяха оповестени на годишната среща на Европейската общност за репродуктивно здраве и ембриология (ESHRE), на която присъстваха и 20 българи, сред които  д-р Владимиров и негови колеги от страната.

Проучването доказва, че рискът от загуба на плода до 37 години е около 16, 8% , но след тази възраст рязко се покачва на 33, 8%.  

Според провелите изследването, раждането на живо бебе до голяма степен зависи и от яйчниковия отговор на жената. Най-добри шансове имат жените с 11 и повече яйцеклетки. При тези с 6-10 женски полови клетки успеваемостта намалява с 4,3%, а при 1-5 яйцеклетки процентът е с 16,4% по-нисък.

Сред другите новости, представени на ESHRE, са специални клинични методи, които позволяват на жени с множество аборти да имат живо и здраво дете, както и неинвазивни тестове за определяне на "дефектни” яйцеклетки, допълва Владимиров.

Водещи

Най-четени