Жените се чувстват виновни като работят и вкъщи 10.03 | 07:46

Жените по-често пренасят работата в дома си от мъжете

От Кремена Бедерева

Жените по-често пренасят работата в дома си от мъжете. Те по-често получават електронни писма, телефонни обаждания и текстове, докато не са на работа и по-често се оплаква от психологически стрес, според ново проучване.

Въпреки че жените са опитни в справянето с работните задължения и домакинството, те се чувстват по-виновни, когато работят с шефовете си, колеги и клиенти и вкъщи.

"Това чувство за вина изглежда е в основата на тяхното страдание", каза Пол Главин от Университета на Торонто и водещ автор на изследването, пише "Ройтерс".

Учените анализират информация от 1042 американски работници в цялата страна. Техните заключения, които са публикувани в списанието на здравеопазването и социалното поведение, показва, че за жените вината продължава, дори ако работа не се смесва със семейния им живот.

"За жените нивото на вина и стрес изглежда се свързва доста силно с честотата на контактите, които имат", обяснява Скот Шийман, съавтор на доклада и професор в Университета на Торонто в Канада.

Мъжете, които често получават телефонни обаждания или съобщения, свързани с работата им в извън работно време, са по-малко от жените.

Шийман допълва, че констатациите са последователни, независимо от възрастта на жените, тяхното семейно или родителският статус и социално-икономически план.

Той предполага, че въпреки че жените са станали по-пестеливата част в семейството, те имат различни очаквания от мъжете при разграничаването на професионалния и семейния живот.

"Тези усилия могат да доведат някои жени до колебания или до негативната оценка за ролята им в семейството, когато се опитват да се справят с проблемите в работата у дома си."

Водещи

Най-четени