Живеем по-малко, ако партньорът ни е стресиран? 18.08 | 14:40

Учени смятат, че ако партньорът ни е изнервен или тревожен, това ни излага на риск от по-ранна смърт

От Кремена Бедерева

Всекидневни скандали, разправии и повишаване на тон – ако тази картинка е обичайна за отношенията ви с партньора ви, внимавайте, не само защото може да се окаже без такъв. Но може и да умрете по-рано?

Група учени твърдят, че ако партньорът е стресиран, това може да ви изложи на по-голям риск да умрете млади. Учените провели изследванията върху птиците, след което установили, че тези, чиито партньори били по-тревожни и стресирани, били изложени на по-висок риск да умрат млади.

Изследователите предполагат, че това се дължи на факта, че не е особено приятно да се живее с някой, който непрекъснато е нервен.

Проф. Пат Монаган от университета в Глазгоу, цитиран от Daily Telegraph, предупреждава - "съжителството с неподходящ партньор може да бъде много лошо за вашето здраве".

"Друго изследване пък показва, че стресът в началото на живота ни неизменно се отразява върху здравето ни и продължителността на живота, но, но ние не сме предполагали, че ще има толкова голям ефект и върху интимните ни отношения", разказва още специалистът.

Учените установили, че при птиците, които съжителствали със стресирани партньори, вероятността от смъртност била четири пъти по-висока от нормалното.

Резултатите от експеримента са публикувани в списание "Proceedings of the Royal Society B: Biological Sciences". Експертите изследвали птици, тъй като те реагират на стрес по същия начин като хората и живеят по двойките, подобно на хората.

За да докажат твърденията си, учените провели експеримента като инжектирали една част от птиците с хормона на стреса - в продължение на 2 седмица. След което пуснали всички птици в стресова ситуацията, за да видят как ще реагират.

Учените наблюдавали птиците, като ги разпределили по двойки. Тези, които били "стресирани", живели по-кратко. Но интересното е, че и техните партньори също умрели по-рано от останалите птици, въпреки че те самите са радвали на спокоен живот (т.е., не били инжектирани с хормона на стреса).

Така, учените открили, че ефектът е заразен, и то не, само когато подлагането на стрес е в ранен етап от живота. Подобно на птиците, при хората положението не е по-различно.

Според изследователите, когато човек е под напрежение или стрес като бебе, след това ще има проблеми през живота си. Но се оказва, че стресът пречи не само на нас самите, но и на партньорите ни, смятат учените.

Изследователите правят изводите си, тъй като птиците, подобно на хората, са моногамни същества и реагират по подобен начин на стрес като хората.

Водещи

Най-четени