Жените страдат от сърдечно-съдови заболявания наравно с мъжете 28.09 | 16:17

Между 60-64% от смъртните случаи се дължат на сърдечно-съдови заболявания

От Ивелина Георгиева

Жените страдат от сърдечно-съдови заболявания (ССЗ) наравно с мъжете. Това отчетоха от дружеството на кардиолозите в България.

Шокиращи са фактите, че сърдечно-съдовите заболявания са най-честият причинител на смърт сред жените – всеки трети смъртен случаи на жена се дължи на сърдечно заболяване.

Децата също са застрашени от сърдечни заболявания. При тях дори съществува риск и преди раждането, който се увеличава многократно с израстването на детето, ако то не се храни правилно, не е физически активно или е изложено на вредна среда причинена от тютюнопушене.

В световен мащаб сърдечно-съдовите заболявания съставляват 80% от смъртните случаи, съобщи Пламен Димитров от Националния център за опазване на общественото здраве.

В България над 60-64% от смъртните случаи се дължат на сърдечно-съдови заболявания.

В Европа преждевременната смърт е от порядъка на 12% при жените и 16 % - при мъжете. У нас този процент е два пъти по-голям, посочи Асен Гудев, председател на Дружеството на кардиолозите в България.

С течение на времето вълната от сърдечни заболявания се е изместила от запад на изток и в момента източната част на Европа е по-силно засегната от западната част, отчете Гудев.

Всички тези цифри могат да бъдат драстично намалени, ако се храним здравословно, повишим физическата си активност, намалим консумацията на алкохол и тютюнопушене, смята Пламен Димитров.

Той посочи, че във възрастовата група при мъжете между 45 и 60 години, 38% от смъртните случаи се дължат на тютюнопушенето.

В тази връзка Гудев определи като лошо послание, ако известни личности, заявяват публично, че това дали младите пушат или не си е тяхна работа.

"Нашата цел е до 2020 година смъртността от сърдечно-съдови заболявания да бъде намалена с 20%", каза кардиологът.

По традиция от 2000 година насам, на 29 септември Световната кардиологична федерация чества Световен ден на сърцето. В България Световният ден на сърцето ще бъде отбелязан с различни инициативи и най-вече с безплатни прегледи в цялата страна.

Още в 10.00 часа сутринта пред сграда на Министерство на здравеопазването ще започнат безплатните прегледи за всеки гражданин, изявил желание да провери своето сърдечно състояние.

Всички останали прегледи ще се правят в кабинетите по превантивна кардиология.

Водещи

Най-четени