Животновъдството може и да е опасно за здравето 02.08 | 18:25

Децата, които растат в близост до животновъдни стопанства, са изложени на три пъти по-висок риск да развият рак на кръвта през годините

От Кремена Бедерева

Децата, които растат в близост до животновъдни стопанства, са изложени на три пъти по-висок риск да развият рак на кръвта през годините. Това показва ново проучване на изследователи от Massey University в Нова Зеландия. Изследването е публикувано в онлайн списанието Occupational and Environmental Medicine.

Учените са анализирали причината за смъртта на 114 000 мъже и жени между 1998 г. и 2003 г., които са пребивавали в Нова Зеландия. Те са използвали смъртните актове, за да установят професията на починалите и заболяванията на техните родители.

Повече от 3000 смъртни случая се дължали на ракови заболявания като левкемия, мултиплен миелом и неходжкинов лимфом. Установено е, че 22% от тези хора са израснали в животновъдно стопанство.

Подрастващите, живеещи в близост до птицеферма, били с три пъти по-висок риск от развитие на рак на кръвта.

Работещите в животновъдно стопанство също са изложени на риск. За тях най-опасно е отглеждането на говеда - това увеличава риска три пъти, пише още здравният портал hospital. Предишни изследвания показваха, че земеделските производители са изложени на повишен риск от рак на кръвта, но тогава учените не са разгледали и вероятността свързана с отглеждането на животни.

Изследователите предполагат, че излагането на определени видове вируси в детството, може да повлияе на реакцията на имунната система, а това да повиши риск от развитието на рак на кръвта в по-късен етап от живота.

Но те също така предупредиха, че ще са необходими допълнителни проучвания, преди окончателно да може да се каже, че животновъдството увеличава риска от рак на кръвта.

Водещи