За яденето през нощта... 01.09 | 12:18

Много хора имат навика да ровят из хладилника в малките часове на нощта

От Кремена Бедерева

2 часа през нощта – не ви се спи и... минавайки през кухнята, уж, за да отидете да пийнете вода, изведнъж се озовавате пред хладилника, с вилица в ръка. Много хора правят това през нощта, но осъзнавате ли какви са ефектите върху здравето и тялото ви от тези среднощни похапвания?

Колко често сте се промъквали в кухнята, в тъмнината, за да откраднете, (незнайно от кого – от хладилника ли, от себе си ли) парче торта или сирене? Но не бързайте да се паникьосвате – това се случва почти на всеки. Храненето в средата на нощта е нещо, което се е случвало на всеки, особено на хората, които са по-уязвими и не могат да контролират чувството си на глад.

Според резултати от различни изследвания, яденето нощем е провокирано от стреса през деня. Интернет изданието buzzle предлага няколко съвета как да преодолеете този лош навик, какви са причините да го правите и съответно – как да го преодолеете.

Защо не трябва да се яде през нощта?

Понякога успокоението и удоволствието, което човек иска да си достави, хапвайки нещо приятно преди сън, е добре за него. Но стане ли ви навик – това определено е доста вредно.

Много хора са склонни към похапване нощем, като дори има медицински термин за това състояние, наречен "синдром на храненето късно вечер". Хората с този синдром често ядат тежки храни след времето за вечеря. Установено е, че хората с този синдром също страдат от депресия и ниско самочувствие.

Вреди на съня

Интересно защо хората не ядат плод или нещо здравословно преди лягане, а напротив – тъпчат се с калорични храни, бургери, пици, шоколади, сладоледи и какво ли не. Но консумирането на тези храни преди сън прави заспиването трудно, а отпочиването по време на сън става мисия невъзможна.

Храносмилателната ни система се затруднява да преработи всичките тези калории, които сме погълнали и това, разбира се, се отразява и върху съня ни. Яденето на храни, съдържащи кофеин пък ни държи будни и ставаме особено раздразнителни.

Води до напълняване

Хората, които са на диета, правят една огромна грешка – в желанието си да отслабнат, те не ядат през деня, а късно вечер. Така организмът се обърква и въпреки че не е научно доказано, яденето късно вечер може да причини напълняване. Но със сигурност ще надебелеете, ако всекидневно консумирате калорични храни преди лягане или по време на нощта. За да преодолеете чувството на глад, ключът е да хапнете нещо леко като някакъв плод или зеленчук или някакви ядки преди лягане.

Води до здравословни проблеми

Ако постоянно ядете пикантни и мазни храни през нощта, това ще увеличи шансовете ви за здравословни проблеми и неприятности за стомаха ви. При хората с диабет, храненето в малките часове пък може да засегне способността на инсулинова резистентност. За предотвратяване на тези последици трябва да се избягва яденето на домати и пикантни храни през нощта. Хапвайте нещо леко за здрав сън.

Водещи

Най-четени