Започват кампаниите в защита на психичното здраве 28.03 | 13:41

Фокус на програмата е превенцията на суицидното поведение

От Елена Кирилова

Започнаха планираните от регионалните здравни инспекции програми за превенция на суицидно поведение сред рисковите групи, съобщават от Министерството на здравеопазването.  

Идеята на кампанията е да бъдат осъществени редица дейности за превантивни и терапевтични интервенции сред рисковите групи, които имат завишен риск от автодеструктивно и суицидно поведение. По този начин ще бъде осигурена своевременна и достъпна психологична и психиатрична помощ.

Освен широка информационна кампания, предвидено е и откриването на телефони за денонощна връзка. В училищата и предприятията пък ще има специални разяснителни кампании.

Една от първите стъпки, заложени от РЗИ са "Дните на отворените врати” в лечебните заведения. В рамките на тази инициатива ще се осъществяват безплатни консултации с психолози и психиатри, а ако има нужда, пациентите ще бъдат пренасочвани към специализирана терапия.

Обществените съвети по психично здраве пък ще изготвят планове за дейността и да координират цялостния процес в по превенцията на самоубийствата у нас.

В рамките на програмата започват обучения, включващи семинари, лекции и тренинги, с различни групи от населението. Общопрактикуващите лекари, студентите по медицина, психолозите, учителите и педагогическите съветници ще преминат други обучения, които ще им позволят да разпознаят на ранен етап проявите на деструктивно поведение.

Водещи

Най-четени