Зле платената работа вреди на психическото здраве 21.03 | 17:09

Психичното здраве на безработните се подобрява, след като постъпят на работа

От Елена Кирилова

Ново австралийско изследване установи, че зле платената и краткосрочна работа може да се окаже толкова вредна за психичното здраве на човека, колкото и липсата на работа като цяло, съобщава walesonline.co.uk.

"Ние сме изправени пред криза в областта на психичното здраве в условията на икономически спад, не само заради безработицата, но и заради несигурността на работното място и високите изисквания, отправени към нас", отбелязва д-р Ева Елиът, преподавател по социални науки в Университета в Кардиф. "Наясно сме, че не само безработицата е важна, но е от значение е и това на каква работа остават хората".

Австралийското изследване съдържа доказателства, които сочат, че заетостта е свързана с по-доброто физическо и психическо здраве и че психическото здраве на безработните, има тенденция да се подобрява, след като те си намерят работа.

Но изследователите от Австралийския национален университет в Канбера смятат, че психическото здраве на тези, които са били без работа може да се сравни и често е по-добро от това на хората, които работят на по-лоши работни места. Според проучването тези, които заемат най-ниско платените работни места, изпитват най-рязък спад в психичното си здраве с времето.

"Политиката, свързана със заетостта, се основава на идеята, че всяка работа е по-добре от нищо, тъй като насърчава икономическото и личното благополучие", отбелязват авторите на изследването.

"Нашият опит може да бъде обвързан с резултатите от това изследване – лошите работни места и липсата на подкрепа очевидно могат да навредят на психическото здраве и благополучието на хората", отбелязва Александра Макмилан, говорител на благотворителната организация Gofal.

Според нея това не трябва да става причина да не се наемат хора, които имат психически заболявания или да не се оказва помощ на психично болните за равен достъп до работа. То показва точно обратното, че работните схеми трябва да бъдат съобразени с нуждите на индивида и отнема време, за да се намери подходящата работа за точния човек.

Водещи

Най-четени