Заседяването пред телевизора и компютъра увеличава риска от рак 10.11 | 12:57

Колкото по-малко се движим, толкова по-уязвими ставаме

От Георги Георгиев

Ако прекарвате повечето време пред телевизора или компютъра, може би ще поискате да промените навиците си след като прочетете за ново американско изследване, показващо ясна връзка между часовете, прекарани в седене, и увеличения риск от рак.

Изследвания в миналото са доказали, че упражненията водят до намаляване на риска от рак на дебелото черво. Сегашното проучване ги допълва, като показва, че колкото по-заседнал е начинът ни на живот, толкова по-голям е рискът да развием смъртоносното заболяване.

Екипът, ръководен от Кристине Фридерих от Центъра за ракови заболявания в Калгари, установил, че упражненията водят до спад на причинителите на възпаления като C-реактивният протеин (CRP). Изследванията показват, че причиненото от CRP възпаление може да доведе до развиването на определени форми на рак.

Учените изчисляват, че хората в западния свят прекарват средно по 15,5 часа всеки ден в седнало положение, с което влизат в рисковата група.

На хората, чиято работа налага да не стават от столовете си дълги часове, Фридрих препоръчва кратки почивки за раздвижване на всеки час, дори ако става въпрос за разходка в коридора.

Други малки хитринки за раздвижване в офисни условия са ставането от работното място и личната комуникация с колегите от другата стая вместо писането на имейли, воденето на разговори по телефона в изправено положение, вместо в седнало, както и оборудването на стаята за отдих с прости фитнес уреди, като лост за набиране, боксова круша или пък маса за тенис.

Водещи

Най-четени