Защо да хапвате плодове ежедневно? 02.09 | 16:15
Консумацията на плодове намалява риска от сърдечносъдови заболявния

Всекидневната консумация на плодове може съществено да понижи риска от развитието на сърдечносъдови заболявания, пише Daily Express.
Всекидневната консумация на порция и половина плодове намалява опасността от опасните сърдечносъдови болести с до 40% според проучване. С увеличаването на порциона на плодове нараства и благоприятният ефект от консумацията им. Една порция плодове се равнява на един плод със средна големина като банан, ябълка, портокал или круша, две или повече сливи, седем ягоди или 14 череши.
Сърдечносъдовите болести са отговорни за най-малко 73 000 смъртни случая във Великобритания всяка година. По света живеят 2,3 милиона души, чиито сърдечносъдови проблеми затрудняват всекидневието им.
Настоящото изследване показва, че колкото повече плодове консумират хората, толкова по-съществено намалява рискът от сърдечносъдови болести.
"Сърдечносъдовите заболявания, включващи исхемична болест на сърцето и инсулт, са водещата причина за смъртност в света. Подобряването на храненето и начина на живот са от изключително значение за намаляване на риска от тези болести сред общото население", казва д-р Хуайдун Ду, ръководител на изследователския екип от Оксфордския университет.
Специалистите са анализирали данни за близо половин милион души без история на сърдечносъдови заболявания, които не са приемали понижаващи кръвното лекарства в началото на продължилото 7 години изследване. Участниците са били разделени в пет категории в зависимост от това дали консумират плодове
всекидневно, между четири и шест пъти седмично, между един и три пъти седмично, месечно или никога., пише още БТА.
Изследователите са установили, че за хората, които всеки ден включват плодове в менюто си, рискът от сърдечносъдови заболявания е с между 25 и 40% по-нисък, отколкото за тези, които никога не консумират полезния продукт. В отделен анализ, базиран върху същите данни, изследователите са открили, че всекидневната консумация на плодове понижава риска от смърт от сърдечносъдови заболявания общо с 32%, и в частност от болести на сърцето с 27% и от инсулт с около 40%.
Водещи
-
Облачно в София, в планините - дъжд, по морето - супер!
Облачно в София, в планините - дъжд, по морето - супер!
07.08 | 08:00
-
Делян Добрев: "Браво" на ПП - за пореден път сложиха прът в колелото на развитието на държавата!
Благодарение на тях изоставени казарми, рушащи се сгради с отпаднала необходимост, пустеещи...
06.08 | 20:59
-
Съдът наложи "домаше арест" на изверга, убил брутално безобидно куче в Тетевенско
За подобно престъпление предвижданото наказание е лишаване от свобода от 2 до 8 години и глоба...
06.08 | 20:30
Най-четени
-
Наш милионер подкара една от най-скъпите коли в света
Хърватският електромобил впечатлява не само с футуристичен дизайн, но и със зашеметяващи...
06.08 | 12:15
-
Пътуванията със самолет в Европа може скоро да станат по-удобни
Кога ще се промени контролът на летищата?
06.08 | 11:30
-
В по-голямата си част пожарът в Балчик е овладян, но все още има тлеещи огнища
След заседание на оперативния щаб снощи бяха оставени дежурни екипи, а гасенето се поднови в...
06.08 | 10:30
-
България ще бъде домакин на едно от най-големите спортни събития - Giro d'Italia
Това съобщи министърът на туризма Мирослав Боршош на съвместен брифинг с министъра на спорта...
06.08 | 11:59